Ma Péter, Pál napja van.

Görögország – tranzitban a 3,5 tonna feletti járművek csak az autópályákat vehetik igénybe!

A görög közlekedésért felelős minisztérium 2016. augusztus 11-én hatályba lépett határozatának értelmében Görögországban 3,5 tonna feletti járművek tranzitfuvarban kizárólag az autópályákon haladhatnak.  Autópályán kívüli utakat, loco fuvarban, a 3,5 tonna megengedett össztömeg feletti járművek csak korlátozottan vehetnek igénybe, a le-, vagy felrakodási hely megközelítése érdekében!

Felhívjuk Tisztelt Tagjaink figyelmét, hogy a több mint 1 éve hatályos szabály betartását az utóbbi időszakban intenzíven ellenőrzik a görög hatóságok.


A 3,5 tonna feletti járművek az autópályán kívüli utakat loco fuvarban csak abban a legkisebb mértékben vehetnek igénybe, amennyiben az a le-, vagy felrakodási helyük megközelítése érdekében szükséges. Ezekben az esetekben a célállomást az autópályáról a lehető legrövidebb útvonalon kell megközelíteni, majd ugyancsak a legközelebbi felhajtónál kell visszatérni az autópályára! Az úticélt a CMR bemutatásával lehet bizonyítani.

Jogsértés esetén a szankció 1.000 EURÓ a fuvarozó cég számára, és 1.000 EURÓ a gépjárművezető számára. A bírság megfizetésének igazolásáig a járművet nem engedik tovább! A miniszteri határozatot 2016. augusztus 11-től kell alkalmazni.

Az MKFE jelezte a görög társegyesületének (OFAE), hogy a hatályban lévő szabály aggályos, mivel a görög közlekedési tárca nem informálta a rendelet tartalmáról a külföldi hatóságokat, fuvarozókat, továbbá a görög utak mellett semmilyen formában nincsenek jelezve a korlátozások. Aggályainkkal a görög társegyesületünk egyetértett – mivel a szabályozás a belföldi fuvarozókra is vonatkozik –, és ígéretet kaptunk arra, hogy az ügy rendezése érdekében lépéseket tesznek a görög hatóságok felé.

Ettől függetlenül a határozat esetleges módosításáig a rendelkezések érvényben vannak, a bírságok elkerülése érdekében be kell tartani a szabályokat.

További információ angol és görög nyelven elérhető ITT>>


MKFE kommunikáció
Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.