Általános tájékoztató a digitális tachográfokról

2011. május 12. csütörtök, 13:49


Forrás: volt Közlekedési Főfelügyelet (ma NKH)

Az Európai Unió rendeletben (a Tanács 1998. szeptember 24-i 2135/98/EK rendelete) határozta meg a digitális tachográfok bevezetését, tette mindezt a vezetési- és pihenőidők fokozottabb betartatásának érdekében. A rendelkezés célja továbbá a közutak biztonságosabbá tétele - közlekedésbiztonság növelése -, illetve a tisztességes versenyhelyzet megteremtése Európa országaiban. A digitális tachográfok kötelező alkalmazása a 3,5 tonna feletti megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművekre, valamint a 9 főnél több ülőhellyel rendelkező személyszállító járművekre terjed ki. Az esetleges kivételekről a 3820/85/EGK tanácsi rendelet 4. cikke ad tájékoztatást.

Egyre több digitális tachográfokkal felszerelt nehéz tehergépjármű megjelenésével kell számolnunk a közutakon, mivel a digitális tachográfok kötelező bevezetése 2006. május 1-jével megtörtént.

A 3820/85/EGK rendeletet felváltó közösségi jogszabály (az Európai Parlament és a Tanács 2006. március 15-i 561/2006/EK rendelete) az EU Hivatalos Lapban történő megjelenésétől számított 20. napon lépett hatályba - 2006. május 1. - és kimondja, hogy a hatálya alá tartozó gépjárműveket első alkalommal már csak kizárólag digitális tachográffal felszerelve lehet forgalomba helyezni.

Hazánkban 2006. június 30-tól megkezdődött a digitális tachográf műhelykártyák kiadása. A megfelelő feljogosítással rendelkező tachográf műhelyek által foglalkoztatott, és a digitális tachográfokra kiképzett munkatárasak által beadott kártyaigényléseknek megfelelően folyamatosan készülnek a műhelykártyák, így az ország egyre több pontján nyílik lehetőség a digitális tachográffal szerelt gépjárműveknél a digitális tachográfokkal kapcsolatos műveletek elvégzésére (aktiválás, illesztés, beszerelés, javítás, adatletöltés, stb.).

Ezen felül a környező országokban a gépjármű első útja során is végrehajtható az aktiválás, kalibrálás, de erről külföldön történő közúti ellenőrzés esetén - a szankciók elkerülése végett - fel kell tudni mutatni a műhellyel, a tárgyban lefolytatott időpont-egyeztetésről szóló dokumentumot.

Az említett műveletek díja nincs rögzítve és ezért tanácsos előre tájékozódni e tekintetben a választott műhelynél.

Magyarországon a digitális tachográf kártyáknak a közlekedési hatóság által történő kiadása 2006. májusban megkezdődött.

A digitális tachográf rövid ismertetése:

A digitális tachográf elektronikus úton rögzíti a gépjárművezető által vezetéssel, pihenéssel és egyéb munkavégzéssel eltöltött időt. Ezeket az adatokat mind a fedélzeti egység, mind pedig a kártya tartalmazza; az előbbi kb. 365 nap adatainak tárolására képes, az utóbbi pedig kb. 28 napot tud tárolni. A kártyán található adatokat rendszeres időközönként - kb. 3 hetente -, illetve minden egyéb indokolt esetben javasolt letölteni az adatvesztés elkerülése érdekében.

A fedélzeti egység az adatokat rögzítő készülék, azaz maga a digitális tachográf. Nem tartalmazza a jeladó egységet és egyéb összekötő kábeleket sem.

A készülék kezelése könnyedén elsajátítható, és számos, a gépkocsivezető munkáját megkönnyítő funkcióval rendelkezik (pl. tevékenységek automatikus rögzítése, gépkocsivezető figyelmeztetése a pihenőidő közeledtére, tevékenységek nyomtatása, stb.).

A digitális tachográf fedélzeti egység a következő elemekből épül fel:

A digitális tachográf megjelenési képe:

A digitális tachográf fedélzeti egységének bemenő és kimenő információs csatlakozásai:

A digitális tachográf kártyák ismertetése

A digitális tachográf kártyák mindegyike chipkártya, azonban a rajtuk feltüntetett adatok és a kártyák színei különböznek. A kártya iránti kérelmet a fővárosi, ill. a megyei közlekedési felügyeleteken működő munkaállomásokra lehet benyújtani 2006. májusától. Az igénylőlapok mintái a honlapunkon megtalálhatók a kitöltési útmutatóval együtt. A kártya iránti kérelem benyújtásától számított kb. 15 munkanapon belül eljut Önhöz a kártyája.

Minden kártyatulajdonos egy kártyafajtából csak egy, személyre szóló kártyát birtokolhat. Az üzembentartói kártyából viszont, mivel az nem személyre, hanem vállalkozásra szól, több is lehet.

A kártyák jellemzői

gépjárművezetői kártya: érvényessége 5 év, a kártya alapszíne fehér, fényképpel ellátott; üzembentartói kártya: érvényessége 5 év, a kártya alapszíne sárga; műhelykártya: érvényessége 1 év, a kártya alapszíne piros, fényképpel ellátott; ellenőri kártya: érvényessége 2 év, a kártya alapszíne kék, fényképpel ellátott.

A tachográf kártyák aktuális díját a 35/2006. (VI. 15.) GKM rendelet határozza meg az alábbiak szerint:

Kártya típusa

Díj

Gépjárművezetői kártya kiadása, cseréje, pótlása

7700 Ft

Üzembentartói kártya kiadása, cseréje, pótlása

7700 Ft

Műhelykártya kiadása, cseréje, pótlása

7700 Ft

Ellenőri kártya kiadása, cseréje, pótlása

2700 Ft

A gépjárművezetői kártya, a műhelykártya és az ellenőri kártya fényképpel ellátott, személyre szóló kártya, tehát a kártya díj fizetése szokásosan az igénylő személy által történik.

Amennyiben a kártyaigénylés benyújtásakor a kártyát igénylő személy a munkáltatója által kiadott, a kártya díjának megfizetésére vonatkozó kötelezettségvállalást tartalmazó nyilatkozatot mellékel az igénylőlaphoz, úgy abban az esetben a számla a munkáltató nevére is kiállítható az igénylő nevének feltüntetésével együtt.

A digitális tachográf kártyák használatával megszűnnek a korongok által okozott nehézségek, mivel a kártya akár 28 napi adat tárolására is képes. Ugyanakkor felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét arra, hogy amennyiben felváltva vezetnek analóg vagy digitális tachográffal felszerelt járművet, akkor két hétre visszamenőleg a korongokat is maguknál kell tartani és az arra felhatalmazott ellenőrnek át kell adni.

2006. május 1-jétől digitális tachográffal felszerelt, a rendelet hatálya alá tartozó járművet egy gépjárművezető csak akkor vezethet, ha rendelkezik digitális tachográf kártyával. A kártya nélküli vezetés az Európai Unió tagállamaiban komoly szankciót vonhat maga után.

Abban az esetben, ha a kártyáját elveszítette, ellopták, vagy hibásan működik, úgy 15 napig vezethet kártya nélkül, de tudnia kell igazolni, hogy ezen időszak alatt önhibáján kívül nem használta a kártyáját.

Az Európai Unió legtöbb tagországában már megkezdődött, illetve folyamatos a digitális tachográf kártyák kibocsátása, és a digitális tachográffal felszerelt járművek forgalomba helyezése, így számolhatunk azok közutakon történő megjelenésével.

Tachográf igénylő lapok letöltése >>