Ma Alajos, Leila napja van.
Fel

CMR fenntartások jegyzéke

 

A rakomány átvételénél, a CMR-fuvarlevél kitöltésénél a gépkocsivezetőnek különösen figyelnie kell, hiszen előfordulhat, hogy az árut eleve sérült csomagolással, lezárt konténerben, megrongálódva, szennyezetten stb. adják ki neki, vagy egyáltalán nem engedik be a rakodás helyszínére. Ezekben az esetekben rendkívül lényeges, hogy a nemzetközi CMR-egyezmény szerint a fuvarlevél 18. rovatába golyóstollal írja be megjegyzését, fenntartását, hiszen utólag ez fogja igazolni, hogy a rakomány nem útközben sérült, rongálódott meg.

Az európai gyakorlatban több nyelven is elérhető a CMR-ellenőrzési lista, melynek magyar neve CMR-fenntartások jegyzéke (angolul CMR checklist). Fontos, hogy a gépkocsivezető legalább angolul, vagy az adott ország nyelvén is megtegye bejegyzését. Ehhez nem szükséges beszélnie idegen nyelvet. Ezt segíti a lenti, többnyelvű táblázat.

Az áru átvételekor ellenőrizze az árudarabok számára, jelére, sorszámára vonatkozóan a fuvarlevélbe bejegyzett adatok pontosságát, továbbá az árunak és az áru csomagolásának állapotát! Ha nincs módja, hogy a fentieket ellenőrizze, fenntartásait írja be a fuvarlevélbe, s az áru átvételekor a feladóval, kiszolgáltatáskor az átvevővel minden esetben írassa alá! Különösen ragaszkodjon a 18. rovat kitöltéséhez és aláírattatásához, ha a rakodás színhelyére nem engedték be!


A következő linken több európai nyelven is meg tudja nyitni a CMR-fenntartások jegyzékét, a link alatti PDF-dokumentumban magyarul is megtalálja az egyes kifejezéseket!


CMR fenntartások jegyzéke idegen nyelveken; iru.org (EN, DE, FR, ES, GR, IT, POL, RUS) »

cmr_fenntartasok_jegyzeke_mkfe_hu_en_de_fr_2019_03_11
 
 
Powered by Phoca Download
Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.