Ma Hajnalka napja van.

Mobilitási Csomag – holnap kiderülhet, lesz-e EP-szavazás márciusban

Tisztelt Tagjaink!

Csütörtökön dönthet az Európai Parlament a Mobilitási Csomag tárgyalásának folytatásáról. Az MKFE a kialakult helyzetben a következő ciklusra halasztást szorgalmazza.


A január 10-i EP-szakbizottsági fiaskó óta a Mobilitási Csomag további sorsát illetően csak a bizonytalanság a biztos. Az elmúlt hetekben már több olyan nap is elmúlt, amelyre a parlamenti folytatásról való határozást ígérték az illetékesek, a háttérben folyó politikai viták/egyezkedések azonban tovább tartanak. A képviselőcsoportok vezetőiből és az Európai Parlament elnökéből álló testület (Elnökök Értekezlete) hivatott a plenáris ülések napirendjéről való döntésre. A nagy várakozással kísért múlt heti ülésükön végül még csak arról határoztak, hogy az eheti (februári) plenárisra nem kerül a csomag, és holnapra (2019. február 14.) ígérik a döntést, amelynek a tétje, hogy napirendre veszik-e egyáltalán a szavazást Strasbourgban márciusban, vagy pedig az egész jogszabálycsomagot a következő európai parlamenti ciklusra hagyják inkább.


A döntés kimenetele megjósolhatatlan. Egyesületünk úgy ítéli meg, hogy az európai választást megelőző politikai klíma és a ciklusból hátralévő idő szűkössége miatt érzékelhető kapkodás, valamint a szakbizottsági iránymutatás teljes hiánya (a felmerült eljárási jogi kifogásokkal együtt) rendkívül kockázatossá teszik a plenáris végeredményét. Ezért a megmaradt együttműködő IRU-egyesületi körrel együtt február 5-én (PDF ») és a mai napon is (PDF ») a halasztást szorgalmazó felhívással fordultunk a döntéshozók felé.


Csányi Gábor nemzetközi titkár, 2019. február 13.

MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.