Ma Andrea, Ilma napja van.

GEN2 tachográfos járművek közlekedése EU-n kívül

Az Európai Unió területén 2019. június 15. után első alkalommal forgalomba helyezett tehergépjárműveknek és autóbuszoknak már második generációs (GEN2) digitális tachográfokkal kell rendelkezniük. Ez a kötelezettség az unió minden tagállamára érvényes, viszont az EU-n kívüli államokra a szabály egyelőre nem alkalmazható, ugyanis még nem született meg az ehhez szükséges AETR-egyezmény módosítása.


Az Európai Unión kívüli honosságú járműveknél a GEN2 tachográf egyelőre tehát nem követelmény, hiszen a kötelezettség megállapításául szolgáló AETR-egyezmény módosításában a tagállamok egyelőre nem jutottak dűlőre, megvitatása jelenleg is zajlik. Az egyezmény módosításának elmaradása viszont nemcsak azt jelenti, hogy az unión kívüli új járműveket nem kell GEN2 tachográffal felszerelni, hanem azt is, hogy a harmadik országokban közlekedő járművek – egyelőre meg nem erősített információk szerint – nem lehetnek GEN2 tachográffal felszerelve.


Az IRU nemzetközi szervezetünk megkereste az EU-n kívüli AETR-tagállamokat annak tisztázása érdekében, hogy mely országok azok, ahol a jelenlegi jogszabályi környezet ellenére a GEN2 tachográffal felszerelt járművek közlekedését elfogadják, és melyek azok az országok, ahol nem. Amennyiben a megkérdezett országoktól megérkeznek a hivatalos válaszok, az IRU összefoglaló tájékoztatást fog kiadni az érdekképviseletek részére, amelyet tagjainknak honlapunkon közzé fogunk tenni.


Amíg az IRU hivatalos tájékoztatása nem jut el Egyesületünkhöz, addig kérjük tagjainkat, hogy lehetőség szerint az unión kívüli országokba a régi típusú, GEN1 digitális tachográfokkal felszerelt járművekkel közlekedjenek.

MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.