Közös fellépésről állapodott meg a fuvarozói, a szállítmányozói és logisztikai oldal a TSM-rendszerrel kapcsolatban a közlekedési tárca felé

2018. április 24. kedd, 16:13

Tekintve, hogy június 1-én hatályba lép a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer éles üzeme, Somogyi Gábor főtitkár meghívására 2018. április 24-én közös megbeszélést tartottak az MKFE, a Magyar Logisztikai Szolgáltatók Szövetsége (MLSZKSZ) és a Magyar Szállítmányozók Szövetsége (MSZSZ) vezetői az Egyesület székházában. A tanácskozáson részt vett Áchim Mihály Miklós társelnök, Erdei Péter főtitkárhelyettes, Raffai Péter, az Árufuvarozási Tanács titkára, Fülöp Zsolt, az MLSZKSZ elnöke, Bíró Koppány Ajtony, az MLSZKSZ főtitkára, Péchy László, az MSZSZ főtitkára és Kiss Gábor, az MSZSZ közúti munkabizottságának vezetője.

A megbeszélésen Somogyi Gábor ismertette az MKFE álláspontját, miszerint a tengelysúlyméréssel kapcsolatos jelenlegi tapasztalatok, a tagságunk által kapott figyelmeztetések arra engednek következtetni, hogy a rendszer működése még mindig komoly aggályokat vet fel, és bár az Egyesület tagjai tudomásul vették a TSM rendszer létrehozásának indokait, az esetlegesen eltérő mérési eredmények továbbra is aggodalomra adnak okot, az ezeket követő várható bírságok ellen határozottan tiltakoznak, és a helyzet megnyugtató rendezése érdekében az MKFE haladéktalanul további egyeztetéseket kezdeményezett Bártfai-Mager Andrea kormánybiztossal.

Különösképpen aggályos a TSM-rendszer működése a külföldi, elsősorban a harmadik országos, túlsúllyal közlekedő járművek esetében, akiknél a szankcionálására ma nem látunk lehetőséget, azaz, ismét csak a hazai vállalkozások kerülhetnek a hatóságok célkeresztjébe.

Erdei Péter főtitkárhelyettes ismertette a jelenlévőkkel a TSM rendszer és az azt beágyazó jogszabályok fejlődéstanát, és rámutatott azokra a hiányosságokra, amelyek kijavítása nélkülözhetetlen a korrekt mérések és eljárások érdekében. A meghívott szervezetek vezetői jelezték, hogy egyetértenek az MKFE álláspontjával, és támogatnak egy közös fellépést a várhatóan május közepéig kinevezendő új közlekedésért felelős miniszternél. A felek megállapodtak abban is, hogy Somogyi Gábor felhívására a jövő héten közösen vesznek részt a kormánybiztosnál – TSM témában - tartandó megbeszélésen.

 

MKFE kommunikáció