Ma Ármin, Pálma napja van.

Jogosítvány érvényesség: akár 1 évet is elveszthet, aki rosszkor kezdeményezi a jogosítványa meghosszabbítását

Hiába kapják meg akár öt évre az orvosi alkalmasságot a hivatásos járművezetők, a jelenleg hatályos jogszabályok alapján ugyanis, ha közvetlenül a jogosítvány érvényességének lejárta előtt történik a vizsgálat, akkor közel egy év érvényességi időt el is veszítenek a jogosítványuk tekintetében.

Az MKFE a hivatásos gépjárművezetők jogosítványának hosszabbítása tekintetében is a forgalmi engedélyeknél 2012. óta használt gyakorlat bevezetését szorgalmazza: eszerint a vezetői engedély lejárata előtti 30 napban elvégzett orvosi igazolást bemutató kérelmezőnek a dokumentum hosszabbításakor az érvényesség időtartamát (5 év vagy 2 év) a jogosítvány lejárati dátumától vegyék figyelembe. Ezzel a rugalmas megoldással biztosítható, hogy a hivatásos gépjárművezetők vezetői engedélye valóban a jogszabályban meghatározott maximális időszakokra legyenek érvényesek, ne pedig attól kevesebb időre, extrém esetben akár 364 nappal. Jelenleg ugyanis a maximális érvényességi időt csak úgy lehet megszerezni, ha a lejárat napján végzik el az orvosi vizsgálatot és adják be a kérelmet az okmányirodában. Így viszont az új okmány megérkezéséig a gépjárművezető (érvényes jogosítvány hiányában) nem vállalhat külföldi fuvarfeladatot.

A Belügyminisztérium nyilvántartások vezetéséért felelős helyettes államtitkárának címzett levelet IDE» kattintva olvashatja el teljes terjedelmében.

FRISSÍTÉS: Csampa Zsolt államtitkár 2020. szeptember 7-i válaszlevelét itt olvashatja.

MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.