Ma Márk napja van.

AdBlue: nincs ok a pánikvásárlásra, van elegendő adalékanyag

Európa szerte akadozott az elmúlt napokban az AdBlue-adalék kereskedelem, több  üzemanyagkút kifogyott a készletekből, máshol korlátozni kellet a vásárolható mennyiséget, hogy minden vásárlót ki tudjanak szolgálni. A jelenség kirobbantója a gyors és váratlan áremelkedés volt, amely azonban nem termékhiányból, hanem a gázár emelkedéséből adódott.

Az MKFE-hez eljutott információ szerint a MOL továbbra is képes kiszolgálni minden vevőigényt AdBlue-adalékból, a gyártás stabil, a termelést a műtrágyagyártás folyamatai sem befolyásolják, ugyanis AdBlue-adalékot önállóan is képes előállítani a társaság. A készlethiányt tehát nem a gyártás leállása, hanem a hirtelen jelentkező „pánikvásárlás” okozta itthon és Európa más országaiban is. A jelenség a néhány héttel ezelőtti Nagy-Britanniában tapasztalt üzemanyafelvásárlási lázhoz, vagy a koronavírus járvány kezdetén történt vécépapír felvásárláshoz hasonlítható.

A következő 1-2 hétben a helyzet normalizálódhat, ez annál gyorsabban történik meg, minél előbb állnak le a készletfelhalmozással azok a cégek, akik készlethiánytól tartottak. Mivel a termelés stabil, csak a szokásos mennyiségek beszerzése indokolt az adalékból.

Az adalék árának megugrása ugyanakkor tartós lehet, mert azt elsősorban a gáz ára határozza meg. A következő 3-6 hónapban várhatóan marad a jelenlegi magas árszint, a csökkenés feltétele, hogy az orosz gáz ismét nagyobb mennyiségben érkezzen Európába.

MKFE Kommunikáció
Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.