Ma Botond, Mózes napja van.

Tovább terjed a kéknyelv betegség

A betegség megjelent Krassó-Szörény megye két településén is. A jelenlegi legközelebbi kitörés körül uniós jogszabályok szerint meghatározott,  csak Románia területét érintő, 100 km-es sugarú  védőkörzeten túl, az  50 kilométerrel túlterjedő megfigyelési körzet magában foglalja Csongrád megye Makói, Hódmezővásárhelyi és Szegedi járásának és Békés megye Gyulai, Orosházi és Mezőkovácsházi járásának egyes részeit.

A megfigyelési körzetet elrendelő határozat, az érintett települések listája és térképe elérhető a NÉBIH honlapján, ITT>>

A megfigyelési körzetre vonatkozó korlátozó intézkedéseket az Európai Unió jogszabályai, a 2000/75/EK tanácsi irányelv és a 1266/2007/EK bizottsági rendelet írják elő, melyeknek való megfelelést a kéknyelv betegség elleni védekezés szabályairól szóló 31/2009. (III. 27.) FVM rendelet biztosítja.

A megfigyelési körzetre vonatkozó főbb szabályok a következők:

A megfigyelési körzetet fogékony állat nem hagyhatja el. A kiviteli tilalom alól az illetékes megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állat-egészségügyi Igazgatósága (ÉLBÁI) adhat felmentést bizonyos esetekben (például vágásra szállításnál), ehhez a hatósági állatorvosnak kell igazolnia a felmentéshez szükséges feltételeknek való megfelelést a szállítási dokumentumokon.

A megfigyelési körzetben tartott állatvásárra, piacra, kiállításra kizárólag Csongrád és Békés megye megfigyelési körzetbe tartozó településeiből származó fogékony állat szállítható be.

A megfigyelési körzeten belüli, illetve körzeten át történő szállításhoz a szállításra jogosult állatorvosnak igazolnia kell a szállítási dokumentumokon a fenti jogszabályok által előírt feltételek teljesülését.

A fogékony állatok továbbtartásra történő kiszállítása a téli időszak beköszöntével, a betegség átvitelében szerepet játszó törpeszúnyogok eltűnésével, a hatóságilag megállapított vektormentes időszakban az ÉLBÁI engedélye alapján előzetes elkülönítés és laboratóriumi vizsgálat után lehetséges.

A betegség jelenlétének kizárására - vagy az időben történő, korai észlelésére - a következő két hét alatt felmérő mintavételekre kerül sor. A mintavétel eredményes lebonyolítása érdekében a hatóság előzetesen megkeresi a mintavételben érintett szarvasmarhatartókat.

Az elmúlt hetekben a szerb állat-egészségügyi hatóság is bejelentett a Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) felé 23 kéknyelv-betegség kitörést.

Az Európai Unión kívüli országok kéknyelv-betegséggel kapcsolatos információi megtalálhatóak az OIE honlapján, a terrestrial ablakban a bluetongue sort kiválasztva ITT>>

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.