Ma Flórián, Mónika napja van.

Július 1-től csökken az össztömeg-tolerancia

Mint ismeretes, bizonyos mértékű össztömeg túlsúly esetén nem kell közigazgatási bírságot fizetni. A tolerancia az 5 vagy több tengelyes járműszerelvényeknél alkalmazandó. Felhívjuk Tagjaink figyelmét, hogy 2018. július 1-től (vasárnap) 400 kg-ra (1%) csökken a tolerancia mértéke. Ez érinti mind a TSM rendszerben, mind a Magyar Közút által végzett mérések korrigált eredményeit.


A tolerancia mértéke

Év elején már beszámoltunk arról, hogy a korábban alkalmazott 500 kg-os toleranciát kivették a jogszabályból. Az MKFE közreműködésének köszönhetően az 5 vagy több tengelyes járműszerelvények össztömegére vonatkozóan az alábbi tolerancia van érvényben az idei évben:

  • 2018. január 1. napjától június 30. napjáig: azon elkövetett jogsértések esetén, amelyekben a túllépés mértéke nem haladja meg a 2%-ot
  • 2018. július 1. napjától december 31. napjáig: azon elkövetett jogsértések esetén, melyekben a túllépés mértéke nem haladja meg az 1%-ot.


A tolerancia érvényessége

A fenti tolerancia érvényes a TSM rendszer és a Magyar Közút méréseire egyaránt, azaz jelenleg 5 vagy több tengelyes jármű esetén 40 800 kg-tól szabja ki a hatóság a közigazgatási bírságot. Ha ennél kisebb össztömeget állapítanak meg, akkor nem fog bírságolnak. Ebben történik most változás, hiszen január 1-től június 30-ig 800 kg a tolerancia, viszont július 1-től (vasárnap) kezdődően már csak 400 kg tolerancia marad egészen az év végéig. Ez azt jelenti, hogy 40 400 kg-ig nem fog össztömeg túllépése miatt a hatóság szankcionálni, e fölött pedig bírságolni fognak.


Hídmérlegelés

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a toleranciaértékek csakis a közigazgatási bírságokra vonatkoznak, ezért a Magyar Közút pótdíjazási eljárását ezek nem befolyásolják, vagyis a Magyar Közút hídmérlegelését követően akár 40 001 kg-tól meg kell fizetni a túlsúlydíjat, eljárási díjat. (közúti ellenőrzés jegyzőkönyve, közútkezelői hozzájárulás)


2019. január 1-től nincs tolerancia

Jelenlegi jogszabályi háttér szerint 2019. január 1-től nincs tolerancia, 40 001 kg-tól kiszabható lesz a közigazgatási bírság. Ezzel az MKFE továbbra sem ért egyet, szükségesnek tartjuk a tolerancia alkalmazását, és ahogyan korábban is, újfent kezdeményezni fogjuk a jogalkotónál az össztömegre, tengely-, tengelycsoport-terhelésre is érvényes 500 kg-os tolerancia újbóli alkalmazását.

 

MKFE kommunikáció

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.