Ma Gedeon, Johanna napja van.

MKFE sajtóközlemény: Üzemanyaghiány, veszélyben az ellátási lánc

Leállnak a magyar személy- és áruszállító vállalkozások, mert nem jutnak üzemanyaghoz. A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete azonnali kormányzati beavatkozást sürget az ellátás normalizálása érdekében.


Az üzemanyagár-stop soha nem látott felvásárlási rohamot indított a hazai kutakon. Elsőként a külföldi járművek – a kamionok és a határmenti személygépkocsik – lepték el a magyar kutakat. Az ebből eredő készlethiány miatt megindult a magyar cégek, a mezőgazdasági fogyasztók és a lakosság részéről is a felvásárlás. Ma a magyar üzemanyagkutakon általános a mennyiségi korlátozás, egyre több kúton nincs gázolaj. Az ellátási lánc gerincét adó kamionok nem jutnak üzemanyaghoz sem a közkutakon, sem a belső üzemeltetésű, céges tankolóhelyeken, készlethiány miatt. Mivel az árstop nem érvényes a nagykereskedelmi végfelhasználókra – ebbe a kategóriába tartozik jellemzően minden belső, céges kút -, ezért több ezer kamion tankolása tevődött át a lakossági töltőállomásokra, ami fokozza a készlethiányt.

Az MKFE álláspontja szerint az árstop szabályozás korrekcióra szorul, a stabil üzemanyagellátáshoz további szabályok bevezetése indokolt: haladéktalanul korlátozni kell a külföldi járművek tankolási lehetőségét a magyar kutakon, ki kell terjeszteni az ársapkát a nagykereskedelmi végfelhasználókra, és biztosítani kell minden töltőállomás és nagykereskedelmi végfelhasználó számára az állandó készleteket.


MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.