Német minimálbér – a német vámhatóság eddigi legbővebb tájékoztatása

2015. január 15. csütörtök, 18:55

Tisztelt Tagjaink!

A leghatározottabb erőfeszítéseink ellenére a német vámhatóság – továbbra is – csak azt az általános tájékoztatást adja kérdéseinkre, amelyet állítása szerint az őket megkereső külföldi cégek részére is nyújt. (A német minisztérium egyáltalán nem reagál a megkeresésünkre.) Mivel ebben több információt írtak le, mint amit tőlük január 8-án már közölni tudtunk, a legtájékozottabb tagjainknak is javasoljuk az átolvasását.


Egy az egyben olvashatják eredetiben, angolul és magyar fordításban.

Szerepel benne egy utalás: „A mellékelt PDF fájl tartalmaz egy mintát, mely a nyomtatvány helyes kitöltését mutatja be.” Ezt a fájlt itt mutatjuk.

Három fontos mondat a bejelentési kötelezettség teljesítése szempontjából:

1.
„Amennyiben ez az első bejelentés megtörtént, a tervezett fuvarműveletek (vagy a felsorolt gépkocsivezetők) módosulásairól nem szükséges értesíteni a német vámhatóságot.”

Értetlenül állunk a gépkocsivezetők itteni említése előtt, és felhívjuk figyelmüket, hogy a német vámhatóság információs szolgálata által adott útmutatással ellentétben, az esetleges bírságolás elkerülésére javasoljuk, hogy az első bejelentéskor nem szerepeltetett, később mégis Németországba küldött gépkocsivezetőjük nevét is faxolják el mindenképpen!

Értetlenségünkre világos, gyakorlati magyarázat helyett csak a jogszabályokra hivatkoznak…

2.
„A gépkocsivezetőknek semmilyen bizonyítékot/dokumentumot nem kell magukkal vinniük a bejelentésről vagy a minimálbérről (pl. bérpapír). Viszont maguknál kell tartaniuk azonosító okmányaikat (személyi igazolvány/útlevél) - de ez nem egy új előírás.”

Ezzel szemben javasoljuk, hogy a listán szereplő személyek vigyenek magukkal egy másolatot, mert elmondások alapján előfordulhat, hogy mégis kérik tőlük az ellenőrzések során.

3.
„Annak megítélése, hogy egy személy önfoglalkoztatónak minősül-e, vagy egy cég tulajdonosának és így nem munkavállalónak, a német joghatóságra tartozik, nem pedig a vállalkozás székhelye szerinti állam joghatóságára.”

Arra a kérdésünkre, hogy ezt a gyakorlatban mégis hogyan képzeljük el, és mit fog ebből tudni megállapítani az ellenőrzés során egy német vámos, a türelmünket kérik. Egyúttal jelezték azt is, hogy többet ne is kérdezzünk, mert az összes többi felmerülő kérdés megválaszolásához az illetékes osztályaik jóváhagyására van szükség, melynek max.4 hetes időigényét már többször az értésünkre adták…


Tisztelt Tagjaink!

Tisztában vagyunk vele, hogy a foglalkoztatási terv bejelentése (amiről most már remélhetőleg minden tudható) csak az első, legegyszerűbb lépése a német előírásoknak való megfelelésnek. Tudjuk azt is, hogy a további teendőkkel, magával a minimálbér megfizetési kötelezettséggel, a munkaidő feljegyzésével, a bérszámfejtéssel, az ellenőrzéssel, a nem munkavállaló gépkocsivezetők bizonyítási lehetőségeivel stb. kapcsolatban továbbra is számos kérdés megválaszolásra vár. Amint hivatalos információhoz jutunk ezekről, igyekszünk mielőbb tájékoztatni az MKFE tagjait.

MKFE