A holland hatóságok elkezdték a rendszeres heti pihenőidő – 45 órás pihenő – ellenőrzését

2017. december 21. csütörtök, 13:45
Az IRU tájékoztatása szerint a holland hatóságok elkezdték a rendszeres heti pihenőidő - 45 órás pihenő – ellenőrzését. Amennyiben a gépkocsivezető a 45 órás pihenőjét a gépjármű fülkéjében tölti, a hatóság 1500 euró bírságot szab ki. A gépjárművezető munkáltatója felelős a fentiek betartásáért, lehetőséget kell biztosítania, hogy munkavállalója visszatérhessen a telephelyre, vagy biztosítsa számára a rendszeres heti pihenőidő megfelelő körülmények közötti eltöltését.   

Mint ahogy tegnap beszámoltunk, 2017. december 20-án az Európai Unió Bírósága döntést hozott a gépjárművezetők rendszeres heti pihenőidejének kabinban való eltöltéséről, mely kimondja, hogy a közúti közlekedés ágazatában a járművezetők a nekik járó rendszeres heti pihenőidőt (45 órás) nem tölthetik járművükben.

Eddig Franciaország, Németország, Belgium tiltotta a rendszeres heti pihenőidő fülkében való eltöltését, melyhez most Hollandia is csatlakozott. Az Európai Unió Bíróságának döntése alapján várható, hogy más tagállamok is bevezetik a tilalmat és megkezdik az ellenőrzést és a bírságolást.

Ezért, kérjük, fokozottan figyeljenek a fentiek betartására!

Megkérjük Tisztelt Tagjainkat, hogy amennyiben gépjárművezetőik rendszeres heti pihenőidejének eltöltését ellenőrzik a hatóságok, jelezzék az MKFE számára a következő e-mail-címen: raffai@mkfe.hu!MKFE kommunikáció