Ukrán nagykövet: „90 napot meghaladó tartózkodás esetében valóban nélkülözhetetlen a D típusú vízum igénylése”

2017. december 28. csütörtök, 18:29

Somogyi Gábor főtitkár az Egyesület tagjainak visszajelzései alapján november 30-án levélben fordult Ukrajna magyarországi nagykövetéhez, arra kérve Liubov Nepop nagykövet asszonyt, hogy járjon közbe a magyar fuvarozókat hátrányosan érintő vízumkiadási gyakorlat könnyítése érdekében. A nagykövetségtől ma érkezett válaszból kiderül, hogy a 6 hónapon belül 90 napot meghaladó tartózkodás esetén valóban nélkülözhetetlen a D típusú vízum igénylése, ugyanakkor ez a gyakorlat kölcsönös, az ukrán állampolgároknak is hasonló kötelezettségük van, amennyiben Magyarországon kívánnak tartózkodni.

Az Ukrán Nagykövetség válaszából kiderül, hogy a Magyarország és Ukrajna között jelenleg hatályos jogi szabályozás értelmében a két ország állampolgárai legfeljebb 90 napot tölthetnek a másik állam területén 6 hónapon belül. A 90 napot meghaladó tartózkodás esetén mind az ukrán, mind a magyar állampolgárok részére vízumkényszer van életben, vízum hiányában a hatóságok megtagadhatják a belépést az ország területére.

Fentiek értelmében felhívjuk Tisztelt Tagjaink figyelmét, hogy amennyiben gépkocsivezetőik 6 hónapon belül 90 napnál hosszabb ideig tartózkodnak Ukrajnában, az újabb belépés előtt részükre D típusú vízum igénylése szükséges. A nagykövetség válaszleveléből kiderül, hogy a vízumkiadás gyakorlatáról jogszabály rendelkezik, amelynek megszegése szabálysértésnek minősül, ugyanakkor a Konzuli Osztály a magyar fuvarozókat hátrányosan érintő helyzetről tájékoztatta az illetékes ukrán hatóságokat.

Az MKFE a követség válaszlevele alapján kezdeményezni fogja a magyar hatóságoknál a hatályos jogszabályok felülvizsgálatát annak érdekében, hogy a fuvarozók akadálytalanul léphessenek be Ukrajnába.

Az Ukrán Nagykövetség válaszát  IDE KATTINTVA olvashatja el.

 

MKFE kommunikáció