Változott a francia minimálbér összege 2018. január 1-től

2018. január 02. kedd, 12:04

2018. január 1-től kezdődően, a közúti árufuvarozó vállalkozások esetében, a francia minimálbér összege EGYSÉGESEN bruttó 9,88 euróra módosult óránként a 3b, 4, 5, 6, 7 kategóriákra vonatkozóan.

Tisztelt Ügyfelünk!

Ezúton szeretnénk felhívni szíves figyelmét, hogy idén január 1-től a közúti árufuvarozó vállalkozások esetében, a francia minimálbér összege EGYSÉGESEN bruttó 9,88 euróra módosult óránként a 3b, 4, 5, 6, 7 kategóriákra vonatkozóan.

Miket kell figyelembe venni a sofőrt megillető minimálbér összegének kiszámításakor?
Ezúton szeretnénk felhívni szíves figyelmét, hogy a következőket kell figyelembe vennie a sofőrt megillető minimálbér összegének kiszámítása során a Franciaország területén végzett munkaórákra vonatkozóan. A francia hatóságok által közzé tett információ alapján:


Az Európai Parlament és a Tanács 1996. december 16-i 96/71/EK irányelv 3. cikkének 7. bekezdése alapján a következőket szükséges figyelembe venni:

 • az alkalmazott munkabére
 • az esetleges túlóráért járó bér
 • az egyéb esetleges mellékjövedelem
 • az egyéb különleges juttatások a kiküldetéshez kapcsolódóan (pl. munkavégzési bónusz)
 • egyéb további juttatások

Az összegek bruttóban értendők.

A kiküldetéshez tartozó juttatásokat a minimálbér részének tekintik, kivéve, ha azokat a kiküldetés kapcsán ténylegesen felmerült költségek, mint például utazás, lakás és ellátás megtérítésére fizetik ki.


A kollektív szerződés értelmében az alábbi kiegészítéseket is figyelembe kell venni:

A 9,88 eurós összeget azon sofőrök részére szükséges megfizetni, akik kevesebb, mint 2 éve állnak a vállalkozás alkalmazásában.

A sofőröket:

 • több mint 2 éves munkaviszony esetén +2%
 • több mint 5 éves munkaviszony esetén +4%
 • több mint 10 éves munkaviszony esetén +6%
 • több mint 15 éves munkaviszony esetén +8%

kiegészítés illeti meg.

Példa:

A sofőr munkaszerződésének dátuma: 2012. 01. 01.

6 év, azaz + 4%

B° 9,88 x 1,04 = 10,2752 €/óra

A vasárnapi bónusz összege naponta:

 • 10,07 € amennyiben a ledolgozott órák száma kevesebb, mint 3
 • 27,77 € amennyiben a ledolgozott órák száma több, mint 3

A 2018. 01. 01. után újonnan igényelt vagy megújított nyomtatványok esetében már ezeket az összegeket kell szerepeltetni a kiküldetési formanyomtatványokon és ezeket is kell elszámolni a bérszámfejtés során a Franciaország területén végzett munkaórákra vonatkozóan.

A 2017-es év végén újonnan igényelt vagy megújított nyomtatványokat, amelyek érvényessége átnyúlik a 2018-as évre és még a 2017.12.31-ig érvényben lévő összegeket tartalmazzák, természetesen a francia hatóságok továbbra is elfogadják, vagyis nincs szükség új nyomtatvány igénylésére. Ezekben az esetekben arra kell odafigyelni, hogy a bérszámfejtés során már a 2018.01.01-től érvényben lévő összegek kerüljenek elszámolásra.

 

A személyszállító vállalkozások alkalmazásában álló sofőröket illetően nem történt változás, részükre továbbra is a 2017. 04. 18. óta érvényben lévő, alábbi összegeket szükséges megfizetni:

Csoport

Leírás/Magyarázat

Koefficiens

Órabér (bruttó)

8

Autóbuszvezető
Autóbusz vezetésével megbízott fizikai dolgozó, segíti a fogadót a csomagok és a postai küldemények és szállítmányok kezelésében

138V

10,2089 €

9

Autóbusz-vezető fogadó oldalon
Fizikai dolgozó, feladata az autóbusz vezetése, menetjegy díjának átvétele, utascsomagok kezelése, üzenetek átvétele;

140V

10,2834 €

9 b

Turistabusz-vezető
Legalább két éves buszvezetői tapasztalattal rendelkező, a 8. vagy 9. sz. alatt szereplő valamennyi alkalmazási feltételnek megfelelő fizikai dolgozó;

145V

10,4961 €

10

Első osztályú turistabusz-vezető
Általában legalább 32 üléses, luxus kategóriába tartozó autóbuszt vezető fizikai dolgozó, nagy távolságú, tehát legalább 5 napig tartó turistautakon vezeti a buszt.

150V

10,7512 €


A sofőröket:

 • több mint 2 éves munkaviszony esetén +2%
 • több mint 5 éves munkaviszony esetén +4%
 • több mint 10 éves munkaviszony esetén +6%
 • több mint 15 éves munkaviszony esetén +8%

(kiegészítés) illeti meg.

Példa:

A sofőr munkaszerződésének dátuma: 2012. 01. 01.

6 év, azaz + 4%

B° 10,4961 x 1,04 = 10,9159 €/óra

A vasárnapi bónusz összege naponta:

 • 10,07 € amennyiben a ledolgozott órák száma kevesebb, mint 3
 • 27,77 € amennyiben a ledolgozott órák száma több, mint 3

MKFE kommunikáció
2018. 01. 02.

Tisztelt Ügyfeleink!

Ahogy azt Önök is tudják, egy új év mindig sok változással jár. Többnyire ezeknek nem szoktak örülni a vállalkozások, de ezúttal jó hírekkel tudunk szolgálni a francia minimálbérrel kapcsolatosan.

Az alábbi fontos változásokról kaptunk tájékoztatást a Move Expert-től:

 1. A korábbiaktól eltérően, ezentúl nincs szükség a SIPSI által legenerált nyomtatványok aláírására és lepecsételésére az ügyvezető által. Ez azt jelenti, hogy a Macron fiókban megtalálható (és e-mailben is megküldött) bianco nyomtatványokat már nem is kell kinyomtatni, ezáltal sok papírt meg lehet spórolni.
 1. Az új SIPSI által legenerált nyomtatványok már egyedi azonosító kóddal rendelkeznek, ezért nincs szükség az ügyvezető általi hitelesítésre. Ezentúl tehát már azzal sem kell sok időt tölteni, hogy az aláírt verziót beszkenneljék és egyesével feltöltsék a Macron fiókba.
 1. A sofőrnek ezentúl nem kell kötelezően magánál tartania a járműben a kiküldetési formanyomtatvány eredeti példányát. A hatóságok egy esetleges közúti ellenőrzés során már az okostelefonon, tableten vagy laptopon keresztül bemutatott, ezáltal digitális dokumentumnak minősülő kiküldetési formanyomtatványt is elfogadják, amennyiben annak jól olvasható a formátuma.

Természetesen a nyomtatvány érvényességének kezdetére és lejáratára, valamint a helyes minimálbér összegének feltüntetésére, illetve elszámolására a bérszámfejtés során, továbbra is oda kell figyelni, de kijelenthető, hogy a fenti változások miatt, a jövőben sokkal egyszerűbb lesz az ügyintézés és az érvényes nyomtatvány meglétét is könnyebben tudja a sofőr igazolni egy hatósági ellenőrzés során.

Kérjük, továbbra is kövessék figyelemmel friss híreinket!

MKFE kommunikáció
2018. 01. 17.

2018.02.16-án érkezett friss hír:

A Move Expert azt tanácsolja, hogy a kiküldetési formanyomtatvány SIPSI által megküldött, kinyomtatott verzióját a sofőr lehetőség szerint inkább tartsa magánál a járműben, mivel a francia hatóságok részéről egyelőre nincs egységes állásfoglalás arra vonatkozóan, hogy a dokumentumot ténylegesen elfogadják-e pdf formátumban.

A Move Expert által megkérdezett egyik hatósági ellenőr szerint elfogadják a pdf verziót, a másik szerint viszont nem, ezért a Move Expert hivatalos állásfoglalást kért a francia minisztériumtól.

Amint friss információval rendelkezünk erre vonatkozóan, haladéktalanul tájékoztatni fogjuk Önöket!

Megértésüket ezúton is köszönjük!

MKFE kommunikáció
2018. 02. 16.Az új ágazati kollektív szerződés várhatóan 2018. február-április között kerül majd elfogadásra. A részletekről tájékoztatni fogjuk Önöket, amint a francia kormány közzéteszi a friss információt.