Ma Hajna, Sámuel napja van.

Nem bírságolhatnak itthon a német ideiglenes rendszám miatt

A jövőben nem bírságolhatják a magyar hatóságok azokat, akik Németországból behozott ideiglenes, sárga rendszámmal Magyarországon közlekednek — foglalt állást az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. A közlemény hozzáteszi: az országos rendőrfőkapitány egyetért az ombudsman felkérésével.


Általános gyakorlat, hogy magyarországi magánszemélyek és vállalkozások — németországi járművásárlást követően — ideiglenes, német, sárga rendszámmal (Kurzzeitkennzeichen) hozzák be Magyarországra a gépkocsit. Miután a magyar rendőrök a közelmúltban több ízben is helyszíni bírságot szabtak ki ezügyben, és több, hasonló eset is előfordult a magyar utakon, a panaszok ombudsman által történő megvizsgálását követően az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) állásfoglalást tett közzé, mely a Kúria korábbi, elvi határozatán alapul.

A hivatal rámutat: az 5 napig tartó érvényességi időszakra Németországban kiadott ideiglenes rendszám Magyarországon is használható a német hatóságok által kiállított és a rendszámhoz tartozó dokumentum érvényességi idején belül, így hatósági bírságolásnak ezügyben nincs helye. 

az AJBH állásfoglalása »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.