Ma Gedeon, Johanna napja van.

NAV és MKFE: forró nyomon a rakománytolvajok után

Mint júniusban hírül adtuk, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tavasszal egyeztetést kezdeményezett az MKFE-vel, melynek lényege, hogy a hatóság munkatársai hatékonyabban segíteni tudjanak, ha egyesületünk valamely tagja rakomány- vagy kamiontolvajok áldozatává válik, s eltűnt járművet keres. Ezesetben a pórul járt vállalkozónak szükséges egyesületünket rögtön tájékoztatnia az esetről, pontosabban a lopott, körözött vagy hamis rendszámmal közlekedő járműről.


A fentiek értelmében lehetővé vált, hogy az utóbbi időben elszaporodó fuvarpiaci bűncselekményekhez használt járművek adatait egyesületünk hírszolgálata külön csatornán eljuttassa a NAV központi ügyeletére, mely — a regionális vám- és pénzügyőri főigazgatóságok ügyeletei révén — értesíti a járőrtevékenységet vagy határszolgálatot ellátó vámszerveket.


Ha a vámhatóság rakománylopás miatt körözött fuvareszközt von ellenőrzés alá, ezáltal fel tudja tartóztatni azt, és haladéktalanul értesíteni tudja a területileg illetékes rendőrkapitányságot.


A NAV illetékesei — egy augusztus végi rakománylopás alkalmával — hangsúlyozták: fontos, hogy a sértett (a rendőrségi feljelentés után) azonnal szóljon az MKFE-nek, ha eltűnt járművet keres. Az idő előrehaladtával ugyanis egyre csekélyebb annak az esélye, hogy a fuvareszköz megkerül.


A gyorsabb és szabadabb információáramlást segítő együttműködés hatásaként remélhető, hogy a bűnözőknek nehezebb lesz eltüntetni egy-egy járművet, s nem tudják egykönnyen elhagyni az országot.


Amennyiben az MKFE tagjaként Ön netán rakomány- vagy kamiontolvajok áldozatává válna, kérjük, a keresendő jármű adataival és fényképével haladéktalanul jelentkezzen munkatársunknál! Pastyik Piusz hírszolgálatos referens kollégánk munkanapokon 9:00 – 18:00 óra között fogadja a bejelentéseket a 06 (1) 252 0688/260-as telefonszámon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen. Az eseteket megvizsgáljuk, az adatokat részletesen feljegyezzük, s ezután haladéktalanul továbbítjuk az ügyet a NAV-nak.


Fontos, hogy az eltűnt járművek és rakományok MKFE-hez való bejelentése természetesen nem helyettesíti a rendőrségi feljelentést; ez utóbbit (egyesületünktől függetlenül) a károsultnak mindenképpen meg kell tennie a területileg illetékes rendőrkapitányságon.


Önnek vannak járműfotói?

Egyesületünknél sajnos többször előfordult, hogy az áldozattá vált fuvarozónak nem volt értékelhető fényképe elveszett járművéről. Különösen gyakori ez a tartósan bérelt pótkocsik, félpótkocsik esetében. Lopás alkalmával pedig igen fontos ennek megléte, hiszen egy-egy jellegzetes szín, logo, felirat vagy ponyvarészlet nyomravezető lehet! Hasznos ezért, ha az üzembentartó minden járművéről legalább 3-4 fényképet őriz a számítógépén vagy lefűzve az irodájának szekrényében.

KÍVÁNJUK ÖNNEK: SOHA NE LEGYEN RÁ SZÜKSÉGE!

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.