Ma Dóra, Dorottya napja van.

Palkovics László átvette az MKFE Versenyképesség 2.0 csomagját, megkezdődnek az egyeztetések a program végrehajthatóságáról

A kormányzat kiemelt figyelmet fordít a közúti áru- és személyszállító vállalkozások versenyképességének javítására” – jelentette ki tegnap Palkovics László miniszter az MKFE székházában lezajlott szakmai konzultáción. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője az útdíjemelés ügyében is újabb egyeztetést ígért.

 


A magyar közúti áru- és személyszállító vállalkozások működési feltételrendszerének és piacvédelmének javítására vonatkozó 16 pontos intézkedésiterv-javaslatot adott át Palkovics László miniszternek Szabó György, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) elnöke 2018. november 20-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tárcavezetője, valamint Mosóczi László közlekedési államtitkár az érdekképviselet meghívását elfogadva érkezett a szervezet budapesti székházába, ahol az MKFE Versenyképesség 2.0 csomagjának ismertetése mellett az Egyesület elnökségének, valamint Füle László, a NiT Hungary elnökének és Dittel Gábor, a NiT főtitkárának részvételével folytattak tárgyalást.

Palkovics László a kormány támogatásáról biztosította a szakmát, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a sikerhez elengedhetetlen a fuvarozók konstruktív, innovatív együttműködése, hiszen az ágazat jövőjét számos, az EU szintjén meghozott, komoly fejlesztéseket igénylő döntés befolyásolja majd a közeljövőben, amelyekre a hazai vállalkozásoknak fel kell készülniük.

A találkozón Szabó György kiemelte, hogy bár a magyar kormány az elmúlt években több, az ágazat versenyképességét javító jogszabályt fogadott el, ezek pozitív hatásait mára felülírták az Európai Unió egyes tagországai által kezdeményezett intézkedések, a krónikus gépjárművezető-hiány, a harmadik országbeli fuvarozók jogosulatlan tevékenysége, valamint a vállalkozások drasztikusan emelkedő költségei.

Az MKFE elnöke különösen fontosnak nevezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az érdekképviseletek együttműködését, az ágazat ügyeinek közös kezelését, utalva ezzel a 2019-re a napokban váratlanul bejelentett útdíjemelésre, amellyel kapcsolatban Szabó György reményét fejezte ki, hogy hasonlóan az MKFE Versenyképesség 2.0 csomagjában foglalt ügyekhez, az útdíjak kérdésében is megnyitható a szakmai vita, és végül a magyar fuvarozók érdekeit szem előtt tartó megállapodás születik.Az MKFE elnöke az ágazat érdekérvényesítési képessége szempontjából történelmi jelentőségűnek nevezte az MKFE és a NiT közös fellépését, kiemelve, hogy a Versenyképesség 2.0 csomag megvalósulása a teljes magyar logisztikai ágazatra pozitívan hat, ezért kell most egy új, bizalomra és együttműködésre épülő fejezetet nyitni a jogalkotó és az érdekképviseletek közötti munkában.

Szabó György a versenyképesség-javító és piacvédelmi intézkedési-terv javaslat egyes pontjainak bemutatása előtt leszögezte: az ágazatot sújtó folyamatos kihívások és nehézségek ellenére a vállalkozások kemény munkával igyekeznek helytállni, és előrelépni minden helyzetben. „A túlélésünkhöz két dolog kell: az egyik egy megbízható, szilárd és együttműködő közösség, ennek a keretét adja, adhatja az MKFE a NIT és minden velünk együtt gondolkodó szakmai szervezet – fogalmazott Szabó György. – A másik pedig egy partner, a kölcsönös érdekeket megértő, azokat tisztelő jogalkotó. Ez utóbbi mozzanaton kell most dolgoznunk, hogy jó irányba haladhassunk közösen.

A találkozón a felek egyetértettek abban, hogy a fuvarozói ágazat hatékony működése meghatározó módon járul hozzá a magyar gazdaság versenyképességéhez, melynek megőrzése és javítása közös érdek.

Palkovics László az egyeztetés végén leszögezte: a tárca megvizsgálja a Versenyképesség 2.0 csomagban foglalt javaslatok végrehajtásának lehetőségét, és ezt követően megkezdődhet a megvalósítható pontokról a szakmai konzultáció az érdekképviselet és a minisztériumok között, ennek érdekében már a közeljövőben felállítják azokat a szakértői munkacsoportokat, amelyekben részt vehetnek az érdekképviseletek is.

 

Szabó György elnök beszédét INNEN>> töltheti le teljes terjedelmében

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye a 2018. november 20-i találkozóról ITT>> olvasható

Az MKFE új piacvédelmi és versenyképesség javító csomagját INNEN>> töltheti le.

 

MKFE kommunikáció


Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.