Ma Emma napja van.

2023-ban is lesznek fővárosi buszsáv-ellenőrző akciók

Főként a fővárosi áruterítésben résztvevő vállalkozásoknak hasznos tudnivaló, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BRFK az előttünk álló 2023-as évben is intenzív ellenőrzéseket hajt végre a fővárosi buszsávok szabálytalan használói ellen. A két szerv még 2020. október végén állapodott meg arról, hogy közös akciósorozattal tesznek lépéseket a buszsávokban jogosulatlanul haladó vagy azokon szabálytalanul várakozó járművek kiszűrésére.


A megbírságoltak között nagy számban vannak olyanok, akik 3,5 tonnás ill. 7,5 tonnás tehergépjárművel áruterítés közben — parkoló híján — csak a buszsávon vagy arra rálógva tudnak félreállni, és működtetett vészvillogóval éppen kirakodást végeznek. A kisáruszállítóknak városszerte nagy nehézséget okoz a megállás és a rakodás, hiszen a gyakorlatban szinte lehetetlenség Budapesten alkalmas rakodóhelyet találni az üzletek és boltok áruinak kiszállításához, így a műveletet sokszor szabálytalan megállással, illetve járdán vagy a kerékpársávra lehúzódva kénytelenek megoldani. A kellemetlen helyzetek és a bírságolások mégis megelőzhetők, ha a szállító- vagy fuvarozó vállalkozások fuvarszervezői, diszpécserei kérik az üzlettulajdonosokat, hogy egy-egy várt tehergépjárműnek — még annak megérkezése előtt — biztosítsanak közeli, szabad várakozóhelyet, ahol kisáruszállító járművel meg lehet állni.


A budapesti úthálózathoz tartozó, mintegy 80 kilométeres buszsávra kiterjedő ellenőrzési kampányt a BKK kérte a rendőrségtől, mert a buszsávot szabálytalanul használó járművezetők akadályozzák menetrend szerinti tömegközlekedési eszközöket, és ezzel sokszor indokolatlan fékezésre, sávváltásra kényszerítik a buszvezetőket. A rendőrség arra figyelmezteti a járművezetőket, hogy a buszsáv-akciót a hatóság továbbra is folyamatosan végzi. Az ellenőrzéseket az egyenruhások többnyire videokamerával felszerelt, jelöletlen (civil) autókkal hajtják végre.


A téma kapcsán korábban értesültünk arról, hogy Budapest Főpolgármesteri Hivatala egy olyan új projekten dolgozik, mely átláthatóvá tenné a fővároson belül mozgó vagy oda árut szállító tehergépjárművek mozgását, a rakodási területek kihasználtságát és a szállító-fuvarozó vállalkozások igényeit. A „LIFE IP HungAIRy” névre keresztelt projekt célja egy lekérdezhető adatbázis és online foglaltságjelző térkép, mely nemcsak a szállítás ütemezését teszi könnyebbé, hanem Budapest környezeti terhelését is csökkentené. A szoftver a tervezési szakaszban van.


2022-ben elkészült azonban a Budapest Közút Zrt. által fejlesztett budapesti teherforgalmi térkép. Az interaktív felületen a behajtási zónák és össztömeg-korlátozási övezetek mellett a koncentrált rakodóhelyek is megjeleníthetők (a jobboldali menüben válassza a „Rétegek” - „Koncentrált rakodóhelyek” menüpontot!) Tovább a térképre »


rendőrségi videós beszámoló a buszsávok ellenőrzéséről »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.