Ma Péter napja van.

Magyar kamionstop március 15. hosszú hétvégéjén

...véget ért a kevésbé szennyezők téli mentessége!

2024 március 15. hosszú hétvégéjével kapcsolatban a fuvarozók kérésére a szaktárca ezúttal nem engedélyezett szabad éjszakai időablakot a korlátozásokat illetően, így a hazai utakon az eredeti órarend szerint kétszer 24 órás időtartamban alakul a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedési korlátozása. (Február utolsó napján véget ért a kevésbé szennyezők téli mentessége, így a márciusi hétvégéken a kamionstop már belföldi és nemzetközi viszonylatban, valamint minden környezetvédelmi kategóriás járműre egyaránt vonatkozik!)


A kamionstop által érintett órák a hazai közúthálózaton ezen a hétvégén:

2024. március 14. (csütörtök) 22:00 órától » március 15. (péntek) 22:00 óráig
(a tilalom minden nehéz-tehergépjárműre vonatkozik belföldi és nemzetközi forgalomban egyaránt!)

2024. március 16. (szombat) 22:00 órától » március 17. (vasárnap) 22:00 óráig
(a tilalom minden nehéz-tehergépjárműre vonatkozik belföldi és nemzetközi forgalomban egyaránt!)


ÁLTALÁNOS KIVÉTELEK MAGYARORSZÁGON — Kamionstop alkalmával teljes alapvető mentességet élveznek az élő állatot, friss tejet, tejterméket, friss és fagyasztott húst és hústerméket, friss pékárut, gyorsan romló élelmiszert, tojást, valamint friss, nyers, nem fagyasztott, nem szárított, nem feldolgozott zöldséget és gyümölcsöt, gabonát stb. szállító — illetve ilyen szállítási cél érdekében a fel- és lerakóhely között, továbbá azok és a telephely viszonylatában üresen közlekedő — tehergépkocsik.

Ezen kívül a közlekedési korlátozás alól mentesülők körét a 190/2008-as kormányrendelet 5. §-a rögzíti, melyet mindig megtalál honlapunk nyitóoldalán, a közlekedési korlátozásoknál vagy közvetlenül itt (MEGNYITÁS »).


ÉLELMISZEREK ÉS EGYÉB MENTESSÉGEK — Ha Ön romlandó élelmiszert szállít vagy fuvaroz, a menetokmányon mindenképpen legyen feltüntetve, hogy „romlandó” (nemzetközi menet- ill. fuvarlevélen angolul: „perishable”)! Szintén lényeges, hogy a mentességek egyes eseteiben a tehergépjármű vezetőjének menetokmányként a fedélzeten kell tartania a megbízó vagy a szállító által kitöltött iratot, azaz a kormányrendelet 4. melléklete szerinti tartalommal kiállított nyilatkozatot. Tehergépjárműve rakterének négy külső oldalát ne felejtse el megjelölni a kamionos boltokban beszerezhető vagy az MKFE-nél is megrendelhető   d   matricával (romlandó élelmiszer)! A mezőgazdasági eredetű árut szállító fuvareszközt   a    matricával jelölje!


HUMANITÁRIUS SEGÉLYSZÁLLÍTMÁNYOK — Szintén mentességet élvez a humanitárius szervezet kezdeményezése alapján humanitárius jellegűként kezelt küldemények szállítását végző legalább EURO 3-as besorolású tehergépjármű; de júliusban és augusztusban csak akkor, ha nem érinti a rendelet 3. mellékletében felsorolt útvonalakat (ld. fent, a hazagurulásnál). A vezetőnek menetokmányként itt is mindig a fedélzeten kell tartania a megbízó vagy a szállító által kitöltött iratot, azaz a kormányrendelet 4. melléklete szerinti tartalommal kiállított nyilatkozatot.


Részletes tartalmak MKFE-tagoknak:

magyar kamionstop egész márciusra »

európai országok kamionstop-órarendje egész márciusra »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.