Ma Botond, Mózes napja van.

Változás a hétvégi kamionstop szabályozásában

A nehéz tehergépkocsik közlekedésének korlátozásáról szóló 190/2008. (VII.29.) Kormányrendelet ez év december 15-i hatállyal módosul, a változásokat a 297/2014. (XII.3.) Kormányrendelettel hirdették ki. Jó hír, hogy csupa kedvező változás következik be december 15-ével, és ami lényeges, a korlátozásos időszakokban nincs módosulás.


Újdonságok:
- Kibővült a friss élelmiszerek köre a mentességi körben, bekerültek a gyümölcsök (igaz, a fagyasztott forma nem) és a gabonák. Mindez továbbra is az 5.§. (1) bekezdésében szerepel, tehát nincsenek a nyári időszakban a mentesség alatt sem használható utakra korlátozások e termékekre.
- A kulturális, gazdasági és sportrendezvényekhez, filmfelvételekhez szállított rakományok is átkerültek abba a körbe, amelyeket nyáron is korlátlanul, minden közúton lehet szállítani.
- Ugyancsak a fentebb említett (1) bekezdésbe, azaz a korlátlan körbe bekerültek az oktatójárművek, melyekkel mind az oktatás, mind a vizsgák során lehetséges majd közlekedni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsival vasárnap is lehet majd kategóriás jogosítványt, valamint GKI-t szerezni, illetve gyakorlati oktatáson részt venni.
- Tisztázta a jogalkotó a mentességet élvező fuvarokhoz kapcsolódó üresjáratok helyzetét is, mind a felrakóhelyekhez, mind a telephelyre vissza lehet térni ezekkel a járművekkel.

A két utolsó intézkedést nyugodtan nevezhetünk az MKFE sikerének: egyesületünk nemrégiben tette meg kezdeményezését a szaktárca felé, amire a válasz e rendelet formájában érkezett.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.