Ma Pongrác napja van.

Német minimálbér – az ESEDÉKESSÉG határozza meg az árfolyamot!

A német vámhatóság legfrissebb tájékoztatása részletesen elmagyarázza a minimálbér megfizetésekor alkalmazandó árfolyam szabályait. Az eddigiektől némileg eltérő tartalmú tájékoztatásból egyértelműen kiderül, hogy minden esetben az esedékesség időpontja határozza meg a hivatalos árfolyamot.


 

Az általános minimálbér szabályozásáról szóló törvény (MiLoG) 2. § rendelkezik a minimálbér esedékességéről:

(1) A munkáltató köteles a munkavállalónak a minimálbért megfizetni

1. a megállapodott esedékesség időpontjáig,

2. legkésőbb annak a hónapnak az utolsó banki munkanapján (Frankfurt am Main), amely azt a hónapot követi, amelyben a munkateljesítmény történt.

 

Magyarországon a 2012. évi I. törvény a munka törvénykönyvéről

154. § rendelkezik arról, hogy a munkabért - külföldön történő munkavégzés vagy jogszabály eltérő rendelkezése hiányában - forintban kell megállapítani és kifizetni.

157. § (1) rendelkezik a bérfizetés határidejéről - a munkabért a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig ki kell fizetni.

 

Figyelem!

Mivel a MiLoG által meghatározott bruttó 8,50 euró órabér külföldi pénznemekre vonatkozó hivatalos árfolyamait negyedévente határozzák meg, emiatt a negyedévek utolsó hónapjaiban (március, június, szeptember, december) történt németországi munkavégzés miatt esedékes munkabért minden esetben már a következő negyedévre meghatározott hivatalos árfolyamot figyelembe véve kell megfizetni.

Példa:

A gépkocsivezető júniusban dolgozott Németországban, akkor ebben az esetben a magyar Mt. alapján munkabérének esedékessége legkésőbb július 10., ami már a harmadik negyedévre esik. Ennek megfelelően a németországi munkavégzései után a MiLoG által euróban meghatározott munkabérét, a harmadik negyedév hivatalos árfolyamán kell forintra átszámolni.

Erre legközelebb a szeptemberi munkavégzés utáni októberi bérszámfejtésnél figyeljenek majd!


A hivatalos árfolyamokat tartalmazó táblázat elérhető ITT>>

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.