Megállapodás született a Városligeti turistabusz-parkolás ügyében

2018. november 10. szombat, 11:39

A sikeres, konszenzusos megegyezésnek köszönhetően a Liget Budapest Projekt megvalósításának ideje alatt is biztosított lesz Budapest leglátogatottabb térsége, a Hősök tere és a közvetlen közelében található látványosságok zökkenőmentes, turistabuszos elérhetősége.

A Hősök tere, illetve a Városliget környékére érkező turista buszok gyors és gördülékeny utascseréje érekében, illetve új parkolási lehetőségek biztosítása céljából a Városliget Zrt. az elmúlt hónapokban kiterjedt egyeztetéseket folytatott az illetékes szakmai szervezetekkel:

  • a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületével,
  • a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete - NiT Hungary-vel,
  • a Magyar Idegenvezetők Egyesületével,
  • és a Magyar Utazási Irodák Szövetségével.

Ennek eredményeként új turista busz közlekedési- és parkolási rendet alakítottak ki a Hősök tere környékén, illetve a Hermina úton. Az új szabályozás kidolgozására azért volt szükség, mert a Városliget átfogó megújítása során, illetve az ahhoz kapcsolódó és a tőle független közműépítések kapcsán is forgalomelterelések léptek és lépnek életbe a jövőben, így a megszokott útvonalakon, valamint a le- és felszállási pontokon változtatni kellett.

A megállapodás nyomán - melyet minden résztvevő elfogadott -, az új turista busz közlekedési és parkolási rend a következőképpen alakul.

A Műcsarnok Olof Palme sétány felőli oldalán le-és felszállóhelyeket alakítottak ki, ahol – kizárólag az utascsere idejére – 4 busz fér el egyszerre. A Műcsarnok mögé ezentúl tilos lesz a behajtás, ugyanakkor a Műjégpálya épülete előtt lehetőség lesz visszafordulásra a Hősök tere felé. A Hősök terén – ahogy korábban is – tilos lesz megállni, illetve az utasok Műcsarnok előtti leszállítása sem megengedett. Azonban szükséges megjegyezni, hogy a Műjégpálya csak a téli kiemelt szezon ideje után járult hozzá ehhez a megoldáshoz. Tehát november 16-tól- február hónap utolsó napjáig nem használhatják ezt a 4 le- és felszállító helyet az autóbuszok.

Az Állatkerti körút elején, a Robinson étteremnél szintén új le- és felszállóhelyeket alakítottak ki, ahol – kizárólag az utascsere idejére – 3 busz fér el egyszerre.

Rövid idejű, 15-20 perces parkolásra a Hermina úton lesz lehetőség a Bethesda utca magasságában, ahol 6 új parkolóhelyet jelöltek ki.

Hosszabb, akár több órás parkolás esetére a turistabuszok a Dózsa György úton, a BOK (volt SYMA) Csarnokkal szemben kijelölt több mint 30 parkolóhelyet vehetik igénybe.
A Városliget Zrt. és a szakmai szervezetek az utasforgalom zavartalansága érdekében a projekt megvalósítása során folyamatosan vizsgálják a most életbe lépő forgalmi és parkolási rend hatásait, illetve a gyors utascserét és a kényelmes autóbuszos parkolást biztosító további lehetőségeket.
MKFE kommunikáció