Húsvéti közlekedési korlátozás Magyarországon

2019. április 18. csütörtök, 09:01

Az előttünk álló húsvéti hétvégén nagypéntek már munkaszüneti nap lesz, így a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedési korlátozása egy egynapos és egy kétnapos korlátozási szakaszból tevődik össze. A húsvéti kamionstop minden környezetvédelmi kategóriába tartozó, belföldi és nemzetközi forgalomban közlekedő nehéz-tehergépjárműre egyaránt vonatkozik.

2019 húsvéti hétvégéjén az alábbiak szerint alakul a tilalmi órarend Magyarországon:

április 18. (nagycsütörtök) 22:00 órától
április 20.  (nagyszombat) 22:00 órától

» április 19. (nagypéntek) 22:00 óráig
» április 22. (húsvéthétfő) 22:00 óráig


A kevésbé szennyező, nemzetközi forgalomban közlekedő járművek téli mentessége — mint minden évben — március 1-jén véget ért, a korlátozás tehát áprilisban az EURO 3-as vagy annál jobb környezetvédelmi besorolású, nemzetközi forgalomban közlekedő tehergépkocsikra is vonatkozik! (Az államhatártól a magyarországi telephelyig vagy az első lerakóhelyig sem szabad haladni, az a kedvezmény csak júliusra és augusztusra érvényes.)KIVÉTELEK MAGYARORSZÁGON — Mentességet élveznek az élő állatot, friss tejet, tejterméket, friss és fagyasztott húst és hústerméket, friss pékárut, gyorsan romló élelmiszert, tojást, valamint friss, nyers, nem fagyasztott, nem szárított, nem feldolgozott zöldséget és gyümölcsöt, gabonát stb. szállító — illetve ilyen szállítási cél érdekében a fel- és lerakóhely között, továbbá azok és a telephely viszonylatában üresen közlekedő — tehergépkocsik.

Ezen kívül a közlekedési korlátozás alól mentesülők körét a 190/2008-as kormányrendelet 5. §-a rögzíti, melyet mindig megtalál honlapunk nyitóoldalán, a nagy képeknél vagy közvetlenül itt (MEGNYITÁS »).


FONTOS! Ha Ön romlandó élelmiszert szállít vagy fuvaroz, a menetokmányon mindenképpen legyen feltüntetve, hogy „romlandó” (nemzetközi menet- ill. fuvarlevélen angolul: „perishable”)! Szintén lényeges, hogy a mentességek egyes eseteiben a tehergépjármű vezetőjének menetokmányként a fedélzeten kell tartania a megbízó vagy a szállító által kitöltött iratot, azaz a kormányrendelet 4. melléklete szerinti tartalommal kiállított nyilatkozatot.


EURÓPAI ORSZÁGOK KORLÁTOZÁSAI:
 gyors áttekintő tabella egész hónapra »
országok adatbázisa kivételekkel, útvonalakkal »