Ma Gedeon, Johanna napja van.

Amit a március 7. és november 1. között lejáró tachográfkártyákról tudni kell

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021. március 3-i tájékoztatása szerint azokon a digitális tachográfkártyákon, melyeken a lejárat idő 2021. március 7. és november 1. közé esik, chip-hiba miatt a kártyák tanúsítványai ennél rövidebb ideig, 2021. március 6-ig érvényesek (részletek a levélben). Ezeknél a kártyáknál hiába a feltüntetett érvényességi idő, a kártyát a tachográf készülék nem fogja elfogadni, lejártként fogja kezelni, nem lehet majd használni. Az érintett gépjárművezetők díjmentesen kapnak új kártyát, de ehhez az kell, hogy igénylésüket elküldjék a kártyakibocsátónak!


A chip-hibás kártyákat a minisztérium mihamarabb és díjmentesen pótolja.  A hibás kártyákkal dolgozó sofőrök változatlanul tudják végezni belföldi vagy nemzetközi munkájukat, ha a lenti tájékoztató lépéseit követik.


FRISSÍTÉS (március 4.): a minisztérium folyamatosan fogadja a kérelmeket, és gördülékeny azok feldolgozása is. A kérelmekre többnyelvű válaszüzenetet küldenek a gépkocsivezetőknek, melyet a külföldi hatóságoknak is el kell fogadniuk. A minisztérium a kártyahibáról ugyanakkor igyekszik értesíteni a külföldi államok ellenőrző hatóságait is. Várhatóan még március első hetében elindul egy online felület, melyen a kártyahasználók már sokkal könnyebben fel tudják vinni adataikat. Az online platform a tervek szerint 5 nyelven fogja az igazolást kiállítani. Fontos, hogy a gépjárművezetők minden nap indulás előtt, illetve munka után végezzenek hőpapíros nyomtatást, ezeket a bevett gyakorlat szerint írják alá, és vezessék rá jogosítványuk számát! Egy esetleges közúti ellenőrzésnél a hőpapírokat, valamint az elküldött kártyacsere-kérelmet kell bemutatni (a minisztérium által visszaküldött többnyelvű igazolást is, ha ez már megérkezett a sofőrhöz). A chip-hibás kártyák adattartalmát azok utolsó üzemképes napján, 2021. március 6-án este érdemes egy adathordozóra lementeni, hiszen a gépkocsivezetőnek — akár elektronikusan, akár papíron — változatlanul fennáll az a kötelezettsége, hogy 28 napra visszamenőleg számot adjon a vezetési és pihenőidők ütemezéséről. Fenti okból a kártyacsere igényléskor a régi kártyát nem kell leadni, erre csak később, az új kártya megérkezése után szükséges sort kerítenie a gépjárművezetőnek!

A minisztérium kéri, hogy a beérkező igények feldolgozásának felgyorsítása érdekében a gépkocsivezetők ne jpg., PDF, gif stb. formátumú képeket küldjenek, hanem személyi adataikat szövegként gépeljék be az e-mailbe.


HOGYAN LEHET VEZETNI HIBÁS KÁRTYÁVAL? — JOGSZABÁLYI HÁTTÉR

A 165/2014/EU rendelet szerint:

(4) Amennyiben a járművezetői kártya megsérült, hibásan működik, elveszett vagy azt eltulajdonították, a járművezetőnek hét naptári napon belül kérelmeznie kell a szokásos tartózkodási helye szerinti tagállam illetékes hatóságainál a kártya cseréjét vagy pótlását. E hatóságok az erre irányuló részletes kérelem kézhezvételének időpontjától számított nyolc munkanapon belül cserekártyát biztosítanak.

(5) A (4) bekezdésben meghatározott körülmények fennállása esetén a járművezető legfeljebb tizenöt naptári napig vezethet járművezetői kártya nélkül, illetőleg ennél hosszabb ideig abban az esetben, ha ez a járműnek a telephelyére való visszajuttatásához szükséges, feltéve, hogy a járművezető bizonyítani tudja, hogy a kártya bemutatása vagy használata ezen időszak alatt lehetetlen.

ha egy járművezetői kártya megsérült, hibásan működik, elveszett vagy eltulajdonították, a járművezető:

a) az út megkezdése előtt kinyomtatja az általa vezetett járműre vonatkozó adatokat, és erre a kinyomtatott lapra ráírja:

I. azokat az adatokat, amelyek a járművezető azonosításához szükségesek (név, a járművezetői kártya vagy a vezetői engedély száma), aláírással ellátva;

II. a 34. cikk (5) bekezdése b) pontjának II., III. és IV. alpontjában említett időtartamokat;

b) az út végén kinyomtatja a menetíró készülék által rögzített időtartamokkal kapcsolatos információt, bejegyzi az induláskor készített nyomtatás óta egyéb munkával töltött időt, készenléti időt és pihenőket, amelyeket a menetíró készülék nem jegyzett fel, valamint megjelöli a dokumentumon azokat az adatokat, amelyek lehetővé teszik a járművezető azonosítását (név, a járművezetői kártya vagy a vezetői engedély száma), beleértve a járművezető aláírását is.


a minisztérium levele »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.