Ma Péter, Pál napja van.

Húsvét hétfőre virradó éjjel feloldják a kamionstopot!

Egyesületünk kérésére a szaktárca szabad éjszakai időablakot nyit a kamionstopon 2022 Húsvétvasárnapról Húsvéthétfőre virradó éjjel, pontosabban 2022. április 17-én 22:00 órától április 18-án 06:00 óráig, így ebben a nyolc órában szabadon közlekedhetnek a nehéz-tehergépjárművek a magyar utakon.


A közlekedési korlátozás a húsvéti hosszú hétvégén eredeti szabály szerint Nagypéntekhez kapcsolódva 24 órás, majd Húsvét ünnepének két napján 48 órás időtartamban bonyolódna, azonban a szaktárca feloldásának köszönhetően ez utóbbi szakasz is két ütemre tagolódik, így a hosszú hétvége egészét tekintve három rövid szakaszban kell kamionstopot tartaniuk az érintetteknek.

A kamionstop órarendes kibontásban a magyar utakon 7,5 t megengedett össztömeg felett:

2022. április 14. (Nagycsütörtök) 22:00 órától » április 15. (Nagypéntek) 22:00 óráig
(minden 7,5 t megengedett össztömeg feletti tehergépjárműre belföldi ill. nemzetközi forgalomban)

2022. április 16. (Nagyszombat) 22:00 órától » április 17. (Húsvétvasárnap) 22:00 óráig
(minden 7,5 t megengedett össztömeg feletti tehergépjárműre belföldi ill. nemzetközi forgalomban)

2022. április 18. (Húsvéthétfő) 06:00 órától » április 18. (Húsvéthétfő) 22:00 óráig
(minden 7,5 t megengedett össztömeg feletti tehergépjárműre belföldi ill. nemzetközi forgalomban)


a szakminisztérium közleménye »


A TÉLI MENTESSÉG VÉGET ÉRT — A kevésbé szennyező, nemzetközi forgalomban közlekedő járművek téli mentessége — mint minden évben — már március 1-jén véget ért, a korlátozás tehát márciustól már az EURO 3-as vagy annál jobb környezetvédelmi besorolású, nemzetközi forgalomban közlekedő tehergépkocsikra is vonatkozik!


KAMIONSTOP ALATT NEM LEHET HAZAGURULNI A TELEPHELYIGKamionstop ideje alatt nem lehet közlekedni az államhatártól a magyarországi telephelyig vagy az első lerakóhelyig sem, mert ez a kedvezmény csak a nyári időszakban (júliusban és augusztusban) él! A szabad időablakokban azonban bárki szabadon közlekedhet akár üresen, akár rakottan.


KIVÉTELEK MAGYARORSZÁGON — Alapvető mentességet élveznek az élő állatot, friss tejet, tejterméket, friss és fagyasztott húst és hústerméket, friss pékárut, gyorsan romló élelmiszert, tojást, valamint friss, nyers, nem fagyasztott, nem szárított, nem feldolgozott zöldséget és gyümölcsöt, gabonát stb. szállító — illetve ilyen szállítási cél érdekében a fel- és lerakóhely között, továbbá azok és a telephely viszonylatában üresen közlekedő — tehergépkocsik.

Ezen kívül a közlekedési korlátozás alól mentesülők körét a 190/2008-as kormányrendelet 5. §-a rögzíti, melyet mindig megtalál honlapunk nyitóoldalán, a közlekedési korlátozásoknál vagy közvetlenül itt (MEGNYITÁS »).


ÉLELMISZEREK ÉS EGYÉB MENTESSÉGEK — Ha Ön romlandó élelmiszert szállít vagy fuvaroz, a menetokmányon mindenképpen legyen feltüntetve, hogy „romlandó” (nemzetközi menet- ill. fuvarlevélen angolul: „perishable”)! Szintén lényeges, hogy a mentességek egyes eseteiben a tehergépjármű vezetőjének menetokmányként a fedélzeten kell tartania a megbízó vagy a szállító által kitöltött iratot, azaz a kormányrendelet 4. melléklete szerinti tartalommal kiállított nyilatkozatot.


HUMANITÁRIUS SEGÉLYSZÁLLÍTMÁNYOK — Szintén mentességet élvez a humanitárius szervezet kezdeményezése alapján humanitárius jellegűként kezelt küldemények szállítását végző legalább EURO 3-as besorolású tehergépjármű. A vezetőnek menetokmányként itt is a fedélzeten kell tartania a megbízó vagy a szállító által kitöltött iratot, azaz a kormányrendelet 4. melléklete szerinti tartalommal kiállított nyilatkozatot.


kamiontop alá eső szállítások külön engedélyeztetése (2. alfejezet)»


KÖZLEKEDÉSI KORLÁTOZÁSOK EURÓPÁBAN — 2022. ÁPRILIS »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.