Ma Péter napja van.

Az utazó munkavállalók számára is elrendelhető 24 havi munkaidőkeret a veszélyhelyzet idején

A Kormány a Magyar Közlöny 2020. 05. 25-i, 120. számában megjelent és 2020. 05. 26-tól hatályba lépett 232/2020. (V. 25.) Korm. rendelettel - kiegészítve egy (5)-dik bekezdéssel a 104/2020. (IV. 10.) Korm. rendeletet -  egyértelművé tette a korábban kihirdetett alábbi veszélyhelyzeti munkajogi szabályoknak az utazó munkavállalókra történő alkalmazását annak rögzítésével, hogy az alábbi  (1)–(4) bekezdésekben foglaltakat a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (Kkt.) 18/C. § (2)–(3) bekezdéseiben foglalt rendelkezésektől eltérően a Kkt. 18/A. §-ának hatálya alá tartozó munkavállalók tekintetében is alkalmazni kell. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a rendelet szerint az MKFE Kollektív Szerződésének hatálya alá tartozó vállalkozások is jogosultak legfeljebb 24 havi munkaidőkeret elrendelésére a veszélyhelyzet fennállása alatt, annak visszavonását követően azonban ez a lehetőség megszűnik.


Ennek megfelelően a nemzetközi közúti árufuvarozást és személyszállítást  végző járművek személyzetére vonatkozóan is alkalmazni kell a munkaidőkeretre vonatkozó következő munkajogi szabályokat:

1. § (1) A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet [a továbbiakban: 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet] 6. § (2) bekezdésében foglaltakon kívül a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt (a továbbiakban: Mt.) azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a munkáltató legfeljebb huszonnégy havi munkaidőkeretet elrendelhet.

(2) A munkáltató e rendelet hatályba lépését megelőzően elrendelt munkaidőkeretet az (1) bekezdésben foglalt időtartamra meghosszabbíthatja.

(3) Az Mt. 99. §-ában, valamint az Mt. 104–106. §-ában foglaltaktól eltérni nem lehet, mely nem érinti az Mt. 135. § (4) bekezdésében foglalt eltérési lehetőséget.

(4) Az e rendeletben foglalt szabályoktól eltérő kollektív szerződéses rendelkezéseket e rendelet hatályának tartama alatt alkalmazni nem lehet.


Miről van szó a gyakorlatban?

Mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára fontos munkajogi könnyítést biztosított a 2020. április 11-én hatályba lépett 104/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet, amely – a munka törvénykönyve által megengedett legfeljebb 4 havi vagy 16 heti, illetve bizonyos munkakörök esetében legfeljebb 6 havi vagy 26 heti munkaidőkerettel szemben – a veszélyhelyzet idejére lehetővé tette a munkáltatók számára, hogy egyoldalú döntéssel legfeljebb 24 havi munkaidőkeretet rendeljenek el, illetve a már fennálló munkaidőkeretet 24 hónapra meghosszabbítsák.

Ugyanakkor fontos garanciális szabályként rögzítette azt is e rendelet, hogy az Mt.-nek a munkaidő-beosztásra vonatkozó bizonyos szabályaitól, a napi pihenőidőre, a heti pihenőnapra és a heti pihenőidőre vonatkozó rendelkezéseitől eltérni nem lehet. Továbbra is biztosította azonban a rendelet az eltérés lehetőségét az Mt.-ben nevesített egyes esetekben - így megengedte, hogy a felek írásbeli megállapodása vagy a kollektív szerződés a belföldi és nemzetközi közúti személyszállítás és árufuvarozás körében forgalmi utazó munkakörben foglalkoztatott munkavállaló tekintetében - eltérhet a munkavállaló beosztás szerinti napi munkaidejétől (legfeljebb 12 óra), és heti (legfeljebb 48 óra) munkaidejétől, valamint a munkaidő-beosztás és pihenőidő Mt.-ben foglalt egyéb szabályaitól.

A rendelet kimondta azt is, hogy amennyiben kollektív szerződéses ettől eltérő rendelkezéseket tartalmaz, e rendelet hatályának tartama alatt azokat alkalmazni nem lehet.

Az e rendelet alapján létrejött megállapodásnak megfelelően elrendelt munkaidőkeret szerinti foglalkoztatást a veszélyhelyzet megszűnése nem érinti.

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (Kkt.) – megengedve az Mt. szabályaitól való eltérést - az utazó munkavállalókra speciális szabályokat állapít meg.  A Kkt. szerint az utazó munkavállalókra kötelező munkaidőkeretet megállapítani. A Kkt. rögzíti azt is, hogy az utazó munkavállalók esetében a munkáltató 4 havi, kollektív szerződés legfeljebb 6 havi munkaidőkeretet állapíthat meg. A Kkt. szerint a munkaidőkeret hosszát az Mt.-ben foglaltak szerint kell megállapítani, azzal, hogy 6 hónaposnál hosszabb munkaidőkeret nem állapítható meg.

A Kkt. ezen rendelkezéseire figyelemmel, a kormány a 2020. május 26-án hatályba lépett 232/2020. (V. 25.) Korm. rendelettel kiegészítette a fent hivatkozott 104/2020. (IV. 10.) Korm. rendeletet egy (5)-dik bekezdéssel, melyben megengedte a Kkt. fenti szabályától történő eltérést is a veszélyhelyzet idejére. Ezzel rögzítette, hogy a  korábban kihirdetett, 24 hónapra meghosszabbítható munkaidőkeretre vonatkozó rendelkezést az utazó munkavállalókra, a nemzetközi közúti személyszállítási és árufuvarozási tevékenységet végző járművek személyzetére vonatkozóan is alkalmazni kell

Mivel az MKFE Kollektív Szerződése a munkaidőkeret maximális időtartamát 6 hónapban határozza meg, e rendelet hatályának tartama alatt e 6 hónapos szabályt nem lehet alkalmazni; az MKFE tagjai is jogosultak legfeljebb 24 havi munkaidőkeret elrendelésére, a veszélyhelyzet fennállása alatt, annak visszavonását követően ez a lehetőség megszűnik.



MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.