Ma Hajnalka napja van.

Szeptember 1-től külföldi állampolgárok nem léphetnek be Magyarországra

„Két színkód van, Magyarország zöld, minden más vörös” – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mai budapesti sajtótájékoztatóján. A miniszter hozzátette: a koronavírusjárvány-helyzet alakulása miatt a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kormány. Gulyás egyben jelezte: továbbra is lesznek kivételek, azonban ezekről csak a holnapi Operatív Törzs által meghozott döntés után várható részletes tájékoztatás. A teherforgalomban közlekedő hivatásos gépkocsivezetőkre – a korábbiakkal megegyezően – várhatóan továbbra sem vonatkoznak a most bejelentett szigorítások.


Gulyás Gergely elmondta: fő szabály szerint szeptember 1-jétől külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, csak indokolt kivételekkel, a biztonsági szabályok megtartása mellett. A külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napig – vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni – karanténba kell vonulniuk.

Felhívjuk Tisztelt Tagjaink figyelmét, hogy a fenti szabályból következően a jelenleg külföldön magánemberként (személyforgalomban) tartózkodó hivatásos gépkocsivezetőknek vagy augusztus 31-én éjfélig vissza kell térniük Magyarországra (ezt karanténmentesen a jelenleg még élő színkódok szerinti zöld országokból érkezők tehetik meg), ellenkező esetben a szeptember 1. után érkezők már 14 napos karanténba kerülnek, és azt ennél korábban csak 2 darab, saját költségen elvégzett és negatív eredményű PCR teszt felmutatásával hagyhatják el. A miniszter bejelentése szerint szeptember 1-jétől csak magyarországi (azaz az itt végzett) tesztet fogadják el, csak ezt vehetik biztosnak.

A miniszter a szigorítás okáról azt mondta: Európában a járvány második hulláma elkezdődött, a napi fertőzési adatok sok szempontból március végére, áprilisra emlékeztetnek.

Gulyás Gergely beszélt a fenti korlátozás alól mentességet élvező kivételekről is, azonban a részletszabályok kapcsán kizárólag a katonai konvojokat, a kapcsolt vállalkozások közötti üzleti célú utazásokat, továbbá a korlátozott (idő)sávban történő, tranzit célú határátlépéseket említette, amelyre a korábbi szabályok szerint lesz lehetőség.

A miniszter az egyedi méltánylást igénylő esetekről szólva jelezte, hogy ennek megadására továbbra is az országos rendőrfőkapitánynak lesz lehetősége, azonban a tájékoztatás nem tért ki arra, hogy kik és milyen célból történő beutazásra kaphatnak majd felmentést.

 „A további részletekről, a felkészülésről szombat reggel 7 órakor a határellenőrzési akciócsoport ülésén tárgyalnak, amelyen részt vesz Orbán Viktor miniszterelnök is, a honvédelmi és a belügyminiszter mellett” – mondta Gulyás Gergely a tájékoztató végén.

Forrás: MTI


MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.