Ma Emma napja van.

A külügyminiszter támogatását kéri az MKFE az ellenőrzött határok működésének normalizálása érdekében

Az ellenőrzött, schengeni határok, különös tekintettel a záhonyi és röszkei átkelők működésének normalizálásában kéri az MKFE Szijjártó Péter külügyminiszter támogatását. Az Egyesület újabb kisfilmet állított össze, amely a Záhony/Csap átkelőn kialakult korrupt gyakorlatot dokumentálja. A filmet a külügyminiszter mellett a NAV, az ORFK és az ukrán hatóságok részére is megküldtük.


A Szijjártó Péternek megküldött levélben az MKFE rámutat: a közúti áruszállító vállalkozások működését napi szinten nehezíti a Záhony/Csap magyar-ukrán határátkelőhely, ahol a magyarországi beléptetésre váró kamionok átlagosan 2-3 napot vesztegelnek, de kritikusabb időszakokban a kényszerpihenő akár 5 napnál is hosszabb. Ugyanígy problémát jelent az indokolatlanul lassú a szerb-magyar (Röszke) határátkelő, ahol 1-1,5 nap is lehet a várakozás, de időszakosan a román-magyar, és a horvát-magyar határ is fennakadásokkal működik.

Az MKFE tagvállalkozásaitól érkezett visszajelzések, és a magyar hatóságokkal történt folyamatos egyeztetések alapján ma úgy tűnik, hogy a határátlépés normalizálása inkább a szomszédos országok hatóságainak a beavatkozását igényli. Az ukrán társegyesületünk, az AsMAP tájékoztatása szerint az eddig megtett lépések – mások mellett a februárban létrejött ungvári hatoldalú találkozó és az ukrán-magyar vegyesbizottsági ülés – részben elérték céljukat: Ukrajna megkezdte egy elektronikus határátlépési rendszer („Electronic Border Crossing”) beüzemelésének előkészítését. Az erre vonatkozó rendelettervezet az ukrán minisztertanács előtt van. Információink szerint a rendszer bevezetését 2023. december 31-ig valósítanák meg.

Az MKFE örömmel vette az AsMAP tájékoztatását, ugyanakkor indokolatlanul hosszúnak tartja a hároméves bevezetési periódust, ezért a Külügyminisztérium támogató közreműködését kéri e rendszer gyorsabb bevezetése érdekében, továbbá abban, hogy Magyarország kérje fel az ukrán hatóságokat a jelenlegi korrupt határátlépési gyakorlat haladéktalan felszámolására, és a csapi terminál hatóságok által felügyelt, rendezett működésének megteremtésére.

A Szijjártó Péternek címzett levelet IDE» kattintva olvashatja el.

Az MKFE friss rövidfilmjét ITT» nézheti meg.

Frissítés (2020. december 4.)
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság válasza a záhonyi határátkelővel kapcsolatos MKFE megkeresésre INNEN» letölthető.

MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.