Ma Zsigmond napja van.

Megállapodás a szeptemberi magyar-ukrán vegyesbizottsági ülésen

A járványhelyzetre való tekintettel videókonferencia keretében zajlott le 2020. szeptember 9–10. között a magyar-ukrán vegyesbizottsági ülés. Az ülésen az MKFE részéről Illés Ferenc, az Árufuvarozási Tanács titkára vett részt. Az ülés a 2020-ra vonatkozó engedélykontingens meghatározásával ért véget, ami a magyar fél számára változatlan számokat, az ukrán fél számára viszont 900 darabos csökkenést hozott.


A korábban megkezdett munkát folytatva ismét napirenden volt a két ország közti egyezmény módosításának kérdése. Az ülést megelőzően keleti szomszédunk elküldte javaslatát, amelyben a fuvarpiac liberalizációját kezdeményezte, majd ugyanezt erősítette meg szóban az ukrán delegáció, de a kérést a magyar fél határozottan visszautasította.

Az ukrán partner többször hivatkozott az Unió és Ukrajna közti társulási megállapodásra, ennek alapján kérte a 2015-ben még rendelkezésére álló 40 550 darabos engedélykontingens visszaállítását. A magyar fél a kontingens növelésére tett javaslatokat visszautasította, csakúgy, mint az ezt követően kért, előbb 2000, majd 1500, végül 1000 darabra tett pótlólagos adómentes tranzit engedély kérelmet.

Hosszas egyeztetés és több javaslat megvitatását követően a felek megegyeztek abban, hogy a magyar kontingensben ne legyen változás, az ukrán félnek pedig összességében 900 db engedéllyel lesz kevesebb a kontingense azáltal, hogy 1800 adóköteles tranzit engedélyt 1:2 arányban átváltott 900 adómentes tranzit engedélyre. A megállapodás értelmében tehát 2020-ra a magyar félnek változatlanul 29 000 db, míg az ukrán félnek az említett 900 darabos csökkentés révén összesen 30 850 db engedély áll rendelkezésére.

A 2021 évben cserélendő árufuvarozási bilaterális engedélymennyiségeket a jövő év folyamán fogják a felek megtárgyalni, ahogyan az évek óta függőben lévő egyezmény módosítására is a következő ülésen térnek majd vissza.

Személyszállítási kérdésben a kontingensben foglalt 1500 db engedély változatlanul megmaradt mindkét fél számára.

A találkozón a magyar fuvarozói érdekképviseletek felvetették a határátmenettel kapcsolatos problémákat, elsősorban a Záhony-Csop terminálon tapasztalt állapotokra és visszaélésekre hívva fel a figyelmet. Az ASMAP UA elnökhelyettesétől, Jurij Kucsinszkijtól kapott válasz szerint a problémákat ők is folyamatosan jelzik a hatóságok felé, ugyanakkor jelezte, hogy az ukrán belügyminisztérium szakmai munkabizottságban már folyik az elektronikus határátlépési rendszer (hívószámos regisztráció) bevezetésének előkészítése.

MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.