Ma Gedeon, Johanna napja van.

Buszos parkolás és forgalmi rend az Eucharisztikus Kongresszuson

A magyar főváros ad otthont az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak, melynek eseményeit 2021. szeptember 5–12. között tartják Budapest különböző pontjain. A program idején megváltozik a forgalmi rend. A hívőkkel külföldről és belföldről érkező buszok parkoltatását a rendőrség és a szervezők közösen végzik. Cikkünk a beérkező közlekedési információkkal naponta frissül!


Az eredetileg 2020-ra meghirdetett világkongresszust a pandémia miatt egy évvel el kellett halasztani, így annak megtartása csak 2021 szeptemberében válik lehetségessé. Az eseményre a világ 70 országából csaknem 100 ezer embert várnak. A 73 programból álló egyhetes rendezvénysorozat legkiemelkedőbb pontja a szeptember 5-i nyitómise, a szeptember 11-i gyertyás körmenet, valamint Ferenc pápa által celebrált ünnepi zárómise.


Turistabuszok parkolása

A turistabuszok parkolási lehetőségeinek kérdésével egyesületünk megkereste a szervezőket, akik azt a tájékoztatást adták: a regisztrált csoportvezetőket az esemény előtti héten egyenként értesíteni fogják, hogy melyik busz hol parkolhat. Ezt a munkát a rendőrséggel történt egyeztetés alapján erre a célra külön kijelölt ideiglenes parkolóhelyek felhasználásával fogják végezni. Fontos! Ahhoz, hogy a szervezők erről előre értesüljenek, a különjárati buszosok és utazásszervezők egyeztessenek a hitközösségi csoportvezetőkkel, hogy ezutóbbiak időben jelezzék a különbuszos parkolóhely-igényt a rendezvény honlapjának regisztrációs felületén (Egyéb/Utazás menüpont), mert enélkül a szervezők nem fognak értesülni arról, hogy előre gondoskodniuk kell a fővárosba tartó adott turistabusz parkoltatásáról! Várakozási díjat nem kell fizetni.


Ha a buszos csoport elfelejtett parkolóhelyet regisztrálni...

Egyesületünk kérésére a szervezők azt a tájékoztatást adták, hogy a jelentkezők a regisztrációs fiókban új adatot augusztus 29. óta nem vihetnek fel (az utazás választása mező működik), de ennél fontosabb, hogy az összes 10 főnél nagyobb csoport vezetőjét (kb. 950 csoportot) a szervezők értesítettek vagy értesítenek arról, hogy jelezzék buszparkolási igényüket. Velük felveszik a kapcsolatot, így minden érintett kap majd parkolási lehetőséget. A helyszíni gyakorlat az lesz, hogy a buszokat a megfelelő parkolóhelyre irányítják, és a járművek vezetői a szélvédő mögé kihelyezendő táblát kapnak.

Ha egy különjárati buszos csoport nem regisztrált a rendezvény honlapján, vagy elfelejtette buszos parkolási igényét jelezni, akkor az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címre kell írni, és akkor ugyanúgy kapnak parkolási lehetőséget!


Rendezvények a Hungexpo-n

A Hungexpo területén esedékes rendezvények miatt a terület mellett húzódó Albertirsai úton forgalomkorlátozás lesz. Az Albertirsai úton csak azon zarándokcsoportok buszai parkolhatnak, amelyek a regisztrációs rendszerben jogosultságot kaptak erre. Jogosultság nélküli buszok nem hajthatnak be az Albertirsai útra.


A város több pontján már a színpadtechnika építési munkálataival behajtási tilalom lép életbe: a turistabuszok által gyakran használt Kós Károly sétányon és a Hősök terén már augusztus 30-án (hétfőn) 20:00 órától tilos a behajtás, és ezt a területet csak szeptember 13-án (hétfőn) 18:00 órakor nyitják meg újra a forgalom előtt.


Kossuth tér: szentmise és gyertyás körmenet és belvárosi területlezárás (szeptember 11., szombat)

Szeptember 11-én (szombaton) 17:00 órától szabadtéri szentmise kezdődik a Kossuth téren, melyet gyertyás körmenet követ majd. Az eseményre több tízezer embert várnak. A Parlamentnél már 14:00 órától lezárások lesznek. A körmenet útvonala: Kossuth tér – Akadémia utca – Széchenyi István tér – József Attila utca – Andrássy út – Hősök tere. A teljes útvonal nagyjából 3,5 km, a körmenet időtartama 2 – 3 óra hossza. A forgalmi rend helyreállása 21:00 óra körül várható.



Zárómise és Ferenc pápa látogatása: Hősök tere és Andrássy út (szeptember 12., vasárnap)

A rendezvénysorozat záróeseménye az ünnepi zárómise lesz, melyet Ferenc pápa celebrál a Hősök terén szeptember 12-én (vasárnap) 11:30 órától. Az eseményre közel  100 ezer embert várnak. A technikai előkészületek miatt már szeptember 10-én (pénteken) 22:00-tól lezárják a közúti forgalom elől az Andrássy utat az Oktogon és a Dózsa György út között, valamint a Dózsa György utat az Ajtósi Dürer sor és a Podmaniczky utca között. A keresztutcákban szintén lezárások és korlátozások lesznek. Az alábbi helyszínrajz a beléptetőpontokat mutatja. A rendőrség interaktív térképe a híradásunk alján nyitható meg!


A szervezők és a Városliget Zrt. rendelkezésre bocsátotta a nyitó- és zárómise alkalmával életbe lépő forgalomkorlátozásokat és tereléseket:

szöveges-térképes tájékoztató »

programfüzet helyszínrajzokkal (PDF) »

az esemény honlapja (www.iec2020.hu) »

forgalmirend-változások interaktív térképen (police.hu) »


Látogasson vissza erre a linkre! Híradásunk folyamatosan frissül a hozzánk beérkező közlekedési tudnivalókkal!

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.