Ma György napja van.

Egymillió kilométer balesetmentesen — átadtuk az IRU-diplomákat

Június 3-án, szombaton adta át a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) az 1 millió kilométert balesetmentesen levezető hivatásos gépjárművezetők részére az IRU-diplomákat. A rangos elismerést 1967 óta ítéli oda a Fuvarozók Nemzetközi Világszervezete, az MKFE tagvállalkozásainak ajánlásai alapján. A díjakat Barna Zsolt, az MKFE elnöke és Csepreghy Nándor miniszterhelyettes, az Építési és Közlekedési Minisztérium parlamenti államtitkára adta át a gépkocsivezetőknek.



2022-ben az MKFE 29 tagvállalkozásának 139 gépkocsivezetője részesült a rangos elismerésben. Az IRU-diplomát kizárólag azok a hivatásos kamionvezetők kaphatják meg, akik egyrészt legalább 1 millió kilométert vezettek balesetmentesen, másrészt nem sértették meg a közlekedési szabályokat és vámelőírásokat sem.

Egymillió kilométert vezetni önmagában is komoly teljesítmény – mintha huszonötször körbe autóznánk a Földet az Egyenlítő mentén. S mindezt balesetmentesen, ez igazán rendkívüli, méltán nevezhetjük a diplomásainkat a hivatásos gépkocsivezetők sztárjainak – mondta köszöntőjében Barna Zsolt MKFE elnök. – Ez a diploma azonban részben azoké a hozzátartozóké, családtagoké is, akik mindezt csendesen, számunkra sokszor láthatatlanul a háttérből segítik. Ezért ennek a diplomának egy szelete őket is megilleti.


Barna Zsolt elnök

Csepreghy Nándor miniszterhelyettes beszédében kiemelte: a logisztika és azon belül a közúti fuvarozás stratégiai fontosságú a nemzetgazdaság számára, ezért a kormányzat minden olyan lehetőséget megvizsgál, amellyel támogatni tudja a vállalkozások működését, javítja a gépjárművezetők munkakörülményeit, könnyíti a munkához jutás feltételrendszerét. „Az érdekképviseletekkel együttműködve előkészítés alatt áll egy intézkedési csomag, amelynek célja a logisztikai ágazat, azon belül a közúti fuvarozási alágazat versenyképességének javítása. A teljes csomag őszre készül el, de egyes elemei már megvalósultak, vagy rövidesen megvalósulnak.


Csepreghy Nándor miniszterhelyettes

Idén egy új díj átadására is sor került: az MKFE életre hívta a „Szakma népszerűsítéséért” kitüntetést, amelyet olyan személyeknek kíván odaítélni a továbbiakban, akik sokat tesznek azért, hogy a szakma iránt érdeklődőknek, különösen a fiataloknak bemutassák a kamionos élet szépségeit, a kezdő, de akár rutinos kollégáknak pedig szakmai tanácsokat adjanak. „Mára egyre nyilvánvalóbb, hogy a szakma ilyen módon történő bemutatása és népszerűsítése, nemcsak az aktív kollégák megőrzésének, hanem az utánpótlás, a fiatalok megszólításának is kiváló eszköze – mondta a díjat Dajka Lászlónak (st22Lacika) átadó Barna Zsolt. – Meggyőződésünk, hogy ezzel az értékes munkával Dajka László rengeteg kollégának adott új reményt, kitartást és segítette őket abban, hogy a munkájukat könnyebben, jobban végezhessék. Az is biztosan igaz, hogy Dajka Lászlónak köszönhetően számos fiatal ült be a volán mögé, és sokan lehetnek, akik pályaválasztás előtt kaptak, kapnak megfelelő – pozitív – impulzust, és indulnak el ezen az úton.


Dajka László

A díj, amelyet a továbbiakban minden évben odaítél az MKFE zsűrije, a trófea és az eszmei elismerés mellett egy félmillió forintos ajándékkártyával jár, amelyet – a vloggerek számára fontos – műszaki eszközök vásárlására lehet fordítani.

MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.