Ma Zita napja van.

Elektronikus ügyintézésre köteles az ügyfélként eljáró gazdálkodó szervezet

Az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvény» értelmében elektronikus ügyintézésre köteles (többek között) az ügyfélként eljáró gazdálkodó szervezet és az ügyfél jogi képviselője. Az elektronikus ügyintézés a természetes személy ügyfelek számára lehetőség. Természetes személy csak törvényben kötelezhető elektronikus ügyintézésre.


Amennyiben a természetes személy az elektronikus ügyintézést választja, akkor számára (mint ahogy a gazdálkodó szervezetek és a jogi képviselők számára is) a rendőrség az elektronikus ügyintézést az ügyintézési portál» felületén elérhető online kitölthető űrlapok (inNOVA űrlapok) és az e-Papír szolgáltatással biztosítja.

Az e-Papír szolgáltatásról korábban már adtunk tájékoztatást a tagjainknak az e-Papír kitöltésével kapcsolatos használati útmutató letöltésére is kiterjedően».

A rendőrség ügyintézési portáljának linkje: https://ugyintezes.police.hu/

I./

Ezen a felületen történő e-kommunikáció menete meghallgatás iránti kérelem benyújtása esetén:

1./ kattintás az „Új ügy indítása”-ra

2./ kattintás az „Igazgatásrendészet”-re

3./ kattintás a „Szabálysértési ügyintézés”-re

4./ kattintás a „Meghallgatás iránti kérelem”-re (IN-100113)

5./ Űrlap megnyitása

II./

Ha valamely oknál fogva az eljárás alá vont személy (vagy bármely érintett) önhibáján kívül pl. nem tudott megjelenni az idézés időpontjában, igazolási kérelemmel élhet.

Az igazolási kérelem az eljárásjogokban szabályozott kérelem, amely mulasztott eljárási cselekmény esetén a mulasztás önhibán kívüliségének és az igazolással egyidejű teljesítésének elfogadására irányul.

Kizárólag az önhibán kívüli, azaz a vétlen mulasztás orvosolható igazolással. Elektronikus kapcsolattartás esetén nem minősül önhibának az informatikai hiba.

Az Ákr.» 53. §-a szerint, aki az eljárás során valamely határnapot, határidőt önhibáján kívül elmulasztott, igazolási kérelmet terjeszthet elő. Az igazolási kérelmet a mulasztásról való tudomásszerzést vagy az akadály megszűnését követően az elmulasztott eljárási cselekmény határidejével megegyező, de legfeljebb az elmulasztott határnaptól vagy az elmulasztott határidő utolsó napjától számított 45 napon belül lehet előterjeszteni.

Az igazolási kérelem előterjesztése és a kérelem alapján megismételt eljárási cselekmény határidejének elmulasztása miatt nincs helye igazolásnak.

Ezen a felületen történő e-kommunikáció menete igazolási kérelem benyújtása esetén:

1./ kattintás az „Új ügy indítása”-ra

2./ kattintás az „Igazgatásrendészet”-re

3./ kattintás a „Szabálysértési ügyintézés”-re

4./ kattintás a „Igazolási kérelem”-re (IN-100105)

5./ Űrlap megnyitása


III./

A kézbesítési vélelem megdöntése iránt a címzett terjeszthet elő kérelmet, ha a kézbesítés a hivatalos iratok kézbesítésére vonatkozó jogszabályok megsértésével történt, vagy a hivatalos iratot más okból, önhibáján kívül nem vette át. A kézbesítési vélelem megdöntése iránti kérelmet a címzett a kézbesítési vélelem beálltáról történő tudomásszerzéstől számított nyolc napon, de legkésőbb a kézbesítési vélelem beálltától számított három hónapos jogvesztő határidőn belül terjesztheti elő annál a szabálysértési hatóságnál, amely a kézbesítésről intézkedett. A kérelemben elő kell adni azokat a tényeket, illetve körülményeket, amelyek a kézbesítés szabálytalanságát igazolják vagy a kérelmező részéről az önhiba hiányát valószínűsítik.

Ezen a felületen történő e-kommunikáció menete kézbesítési vélelem megdöntése iránti kérelem benyújtása esetén:

1./ kattintás az „Új ügy indítása”-ra

2./ kattintás az „Igazgatásrendészet”-re

3./ kattintás a „Szabálysértési ügyintézés”-re

4./ kattintás a „Kézbesítési vélelem megdöntése iránti kérelem”-re (IN-100106)

5./ Űrlap megnyitása

 

Valamennyi esetben az űrlapra történő kattintáskor a rendszer átirányít az ügyfélkapu/cégkapu azonosításra, ahol be kell jelentkezni.

Sikeres bejelentkezést követően megjelenik a nyomtatvány, amit értelemszerűen kell kitölteni. A hiányos vagy/és hibás kitöltést jelzi a rendszer.

Kitöltést követően fel kell tölteni azokat a dokumentumokat, amiket csatolni szeretnénk.

Ezután történik a véglegesítés és a beküldés.


MKFE Jogi Csoport






Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.