Ma Paszkál napja van.

Dunai árvízhez kereshetik majd a tehergépjárműveseket

 
A tűzoltóság és a katasztrófavédelem — hatósági minőségben — megkérte egyesületünktől a budapesti székhelyű sajátszámlás és díj ellenében fuvarozó vállalkozások elérhetőségeinek listáját arra az esetre, ha a fővárosban mozgósítani kellene a tehergépjárművel rendelkezőket egy esetleges dunai árvíz elleni védekezésnél.

Megelőzve azonban bármiféle rémhírt: közeledő árvízi katasztrófáról vagy közvetlen vészhelyzetről nincs szó. A hatóság csupán adminisztratív előkészítésbe kezdett, hogy felmérje: a főváros mely területén milyen szabad fuvarkapacitással számolhat, ha arra szükség lenne. A fuvarozóknak egyelőre semmiféle teendőjük vagy kötelezettségük nincsen. A katasztrófavédelem a közeljövőben maga fog kapcsolatba lépni a vállalkozásokkal, ha szükséges. Ha a Magyar Állam a Duna tavaszi áradásánál esetleg igénybe venné a tehergépjármű-üzemeltetők szabad járműveit, azt természetesen díj ellenében tenné.


Az intézkedés előkészítése azért látszott célszerűnek, mert ezen a télen igen sok csapadék hullott az Alpokban. Szakértők szerint több mint 12 km3 (12 milliárd m3) hó formájában tárolt vízre kell számítani a Duna vízgyűjtőterületén. Ha tavasszal gyorsan érkezik a felmelegedés, árvíz elleni védekezésre Budapesten is sor kerülhet.

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.