Ma Ivó, Milán napja van.

Buszos piacnyitás 2019. – egyelőre csak az alanyi jogon szolgáltatók szerződését hosszabbították meg

Az MKFE továbbra sem tudja elfogadni az autóbuszos személyszállítási piac 2019-re kitolt megnyitása körül kialakult helyzetet. Egyesületünk továbbra is sürgeti a 2016. december 31-én lejáró alvállalkozói szerződések meghosszabbítását, illetve a 2019-re kitolt piacnyitásban szorgalmazza a hazai kkv-k bevonását.
Az elmúlt hetekben több egyeztetés és levélváltás zajlott az MKFE és a személyszállítási közszolgáltatásokat végző Közlekedési Központokat (KK) felügyelő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) között.

Becsey Zsolt az MNV vezérigazgatójának, Dr. Szivek Norbertnek címzett levelében többek között aggályát fejezte ki amiatt, hogy a KK-k néhány héttel az alvállalkozók szerződéseinek lejárta előtt még nem tájékoztatták partnereiket arról, hogy a jövőben milyen feltételekkel kívánnak velük együttműködni. Ez a halogatás ellehetetleníti a kkv-k működését, hiszen a szerződések ismerete nélkül nehéz tervezni a 2019-ig tartó, illetve az azt követő időszakra.

Becsey Zsolt teljes levelét ITT olvashatja.

Becsey Zsolt levelére Tari István, az MNV Társaságokért Felelős igazgatója válaszolt, aki mások mellett arról tájékoztatta az MKFE-t, hogy a Volánok a közfeladatok ellátása céljából csak olyan alvállalkozókat foglalkoztathatnak, akiknek alacsonyabb a költségszintjük, mint az azonos feltételekkel és minőségben szolgáltató állami vállalatoknak.

Tari István teljes levelét  ITT olvashatja.

Becsey Zsolt – a szerződéshosszabbítások további halasztása mellett – válaszában nehezen értelmezhetőnek nevezte Tari Istvánnak azt a megállapítását, amelynek értelmében az állami vállalatok a magyar kisvállalkozásokon akarnak jelentős nyereséget hozni. Egyben újra kifejezte az MNV Zrt. felé az MKFE álláspontját, amely szerint a személyszállítási piac 2019-es megnyitásakor a hazai kkv-k legalább 25 százalékos részvétele lenne elfogadható.

Becsey Zsolt válaszlevelét  ITT olvashatja.

AZ MNV vezérigazgatójának fenti kérdésekre adott válasza továbbra sem rendezi a jelenlegi helyzetet. Szivek Norbert – egyetértve Tari István korábbi tájékoztatásával – újra megerősítette, hogy az MNV Zrt. nem kíván beavatkozni a KK-k alvállalkozói szerződéseinek megkötésébe. A válaszból kiderül, hogy a KK-k szerződéseinek meghosszabbítását az a VOLÁN Buszpark Kft. intézi, amely egyébként a volánok autóbuszbeszerzéseinek bonyolításában is érdekelt. Szivek Norbert arra is felhívta az Egyesület figyelmét, hogy a 2019-es piacnyitással kapcsolatos kérdésekben, illetve a kkv-k közszolgáltatásokban való részesedésének kérdésében az MNV Zrt-nek nincs döntéshozói kompetenciája, ebben az ügyben az illetékes állami szervekhez irányította az MKFE-t.

Szivek Norbert válaszlevelét  ITT olvashatja.


Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.