Ma Flórián, Mónika napja van.

Ügyfélbarát fejlesztések az e-útdíj-rendszerben

2017. szeptember 1-jén két fontos változást léptetett életbe a NÚSZ Zrt. a HU-GO megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszert illetően. Egyrészt központilag 6000 forintra módosította az alacsonyegyenleg-értesítés funkció minimum értékét. Másrészt lehetővé tette, hogy a regisztrált felhasználók telefonszámot rendeljenek az egyes járművekhez.
A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. az alacsonyegyenleg-értesítés funkció minimum értékének növelésével a bírságolási esetek számának csökkenését kívánja elérni. Az az opció, hogy a regisztrált felhasználók telefonszámot rendelhessenek az egyes járműveikhez, lehetővé teszi, hogy a jármű vezetője értesüljön a fedélzeti egység meghibásodásáról, vagy egyéb műszaki anomáliáról.

Folyamatos fejlesztések

A NÚSZ a HU-GO megtett úttal arányos elektronikus útdíjszedési rendszer négy évvel ezelőtti indulása óta a működési tapasztalatok és a fuvarozók észrevételei alapján folyamatosan fejleszti az alkalmazott technológiai megoldásokat. A társaság az elmúlt években több olyan ingyenesen igénybe vehető szolgáltatást vezetett be, amelyek segítséget nyújtanak a járművezetőknek abban, hogy úthasználatukat minél könnyebben és pontosabban tudják bevallani, valamint védik őket az önhibájukon kívül bekövetkező sorozatos szabálysértésektől.
Ezek közé tartozik a 2015 júliusa óta elérhető riasztás funkció, amelynek aktiválásával a NÚSZ ellenőrzési rendszere jogosulatlan úthasználat esetén azonnal figyelmeztetést küld a felhasználónak, hogy elkerülhető legyen a sorozatos bírságolás. Egy másik példa az alacsonyegyenleg-értesítés szolgáltatás, amely attól óvja meg az úthasználót, hogy túlságosan lemerüljön az egyenlege, és ne legyen fedezete a folyamatban lévő fuvarok útdíjának kiegyenlítésére.

Minimum értesítési limit

2017. szeptember 1-jén központilag 6000 forintra módosult a minimum értesítési limit azoknál a
HU-GO profiloknál, ahol aktívra van állítva a szolgáltatás. A megfelelő határösszeg meghatározása kulcsfontosságú ennél a funkciónál, hiszen a jármű kategóriájához és az útvonaltervben szereplő díjköteles szakaszok jellemzőihez mérten túl alacsonyra állított értéknél a figyelmeztető üzenet valószínűleg már későn érkezik ahhoz, hogy elég idő legyen az egyenleg feltöltésére. A gyakorlati tapasztalatok és a jellemző úthasználati szokások alapján meghatározott 6000 forintos összeg folyószámlánként értendő (a számlához tartozó flotta mérete alapján célszerű az értesítési összeget magasabbra emelni).
A változtatás nem érinti azokat a HU-GO profilokat, amelyeknél ennél magasabbra állították az értesítési limitet.


Telefonszámok járműhöz rendelése

A NÚSZ másik fontos fejlesztése lehetővé teszi, hogy a regisztrált felhasználók telefonszámot rendeljenek az egyes járművekhez. Ennek segítségével a fedélzeti egység meghibásodása vagy egyéb műszaki anomália esetén a fuvarozó Bevallási Közreműködője értesíteni tudja a jármű vezetőjét, aki ezzel lehetőséget kap arra, hogy még időben orvosolni tudja a problémát. Például úgy, hogy újraindítja fedélzeti eszközt, vagy viszonylati jegyet vásárol a fuvar tervezett útvonalára.

Az e-útdíj rendszert érintő változtatások bevezetésével a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. elsődleges célja az, hogy csökkenjen az érvénytelenített fedélzeti eszközök listájára kerülő járművek száma, ezzel párhuzamosan pedig könnyebben elkerülhetők legyenek a fedezetlen bevallások és az emiatt kiszabott hatósági bírságok.


(Forrás: NÚSZ)


MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.