Ma Konrád, Tivadar napja van.

Koronavírus hírek információk: Üzbegisztán, Kazahsztán, Türkmenisztán, Azerbajdzsán, Grúzia, Mongólia, Örményország, Kirgizisztán

A koronavírus-járvány terjedése miatt a magyar kormány veszélyhelyzetet hirdetett 2020. március 11-én 15:00 órától. A külföldi országokban is korlátozások léptek életbe, melyek folyamatosan változhatnak. Az érvényben lévő egészségügyi korlátozásokról, magatartási szabályokról Üzbegisztán, Kazahsztán, Türkmenisztán, Azerbajdzsán, Grúzia, Mongólia, Örményország és Kirgizisztán vonatkozásában itt olvashat. A jogszabályokban nem előírt, de a munkavégzés során megkövetelt védőfelszerelések használata kötelező.


AZ ALÁBBI LINKEN ÉRHETŐ EL A HIVATALOS, MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ÁLTAL ÜZEMELTETETT KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ OLDAL: koronavirus.gov.hu Cikkünk folyamatosan frissül!

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az MKFE weboldalán és egyéb információs felületein közölt hírek és adatok tájékoztató jellegűek, az információ pontatlanságából eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalunk!



2022. június 21., kedd, 12:05
Türkmenisztán: 2022. június 1-jétől a külföldi fuvarozóknak lehetőségük van az ország területén tranzit fuvarműveletet végezni Alat (Üzbegisztán) – Sarakhs (Irán) határátkelők között (mindkét irányba). A gépjárművezetőknek be kell tartaniuk a belépéshez előírt követelményeket (pl. COVID teszt, igazolvány bemutatása), illetve a tranzitálásra alkalmazott COVID szabályokat, amelyeket összefoglalva angol nyelven innen tölthet le »

Külföldi fuvarozók rakodási műveletet ugyanakkor továbbra sem végezhetnek az országban.

2021. január 19., kedd, 16:30
Mongólia: a mongol hatóságok a 2021. január 13-i kormányrendelettel Altanbulag határátkelőhelyen keresztül történő árufuvarozást átmenetileg, 2021. február 1-ig szüneteltetik. A koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében 2021. február 1-jétől az ételeket, gyógyszereket és orvosi cikkeket hetente egyszer engedik be az altanbulagi határátkelőn keresztül. A fent említett árukkal megrakott külföldi teherautók kötelesek a félpótkocsikat átakasztani a vámellenőrzési zónában mongol vontatóra.

2020. december 1., kedd, 13:52
Grúzia – 2020. december 31-ig kijárási tilalom van érvényben 21:00 és 05:00 óra között (hatálybalépés: 2020. november 28.) Az éttermek csak kiszállítás/elvitelt kínálhatnak, az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak korlátozott nyitvatartással üzemelnek. A közösségi közlekedés szünetel. Könnyítések december 24. és 2021. január 2. között várhatók. A kijárási korlátozás nem vonatkozik a nemzetközi és a belföldi fuvarozásban tevékenykedő munkavállalóra.

november 26., csütörtök, 12:00
 Mongólia - Oroszország: 2020. november 16-án Mongólia és Oroszország között lezárták az összes közúti határátkelőhelyet 2021. január 18-ig. Egyetlen átkelőt nyitottak meg november 24-én Tasanta (RUS) és Cagaannuur (MGL) között, mely minden hónap második és negyedik hetében kizárólag olajtermékek és finomított áruk előtt lesz nyitva, és csak Mongólia felé. (Forrás: ASMAP, Oroszország)

november 18., szerda, 12:35
Kazahsztán:  Kazahsztánba való belépéshez november 9-től — a kétoldalú és tranzit fuvarozóknak egyaránt — rendelkezniük kell 72 órán belül elvégzett negatív Covid-19 PCR-teszttel. (Forrás: Kazah Köztársaság Külügyminisztériuma).

november 13., péntek, 11:40
Türkmenisztán: a veszélyhelyzet elrendelését és az ezekkel kapcsolatos eddigi intézkedések hatályát 2021. január 1-jéig meghosszabbították.

2020. november 15-től Türkmenisztán csökkenti a közúti haszongépjárművek belépési és tranzitengedélyeinek tarifáit: 150 USD a beutazási (behozatali) és 100 USD a tranzitengedélyekért (a jelenlegi 380 USD helyett). Az új tarifák 2021. november 15-ig lesznek érvényesek. Ezeket a türkmén fuvarozók által a határról a szárazföldi rendeltetési helyre szállított, cserélt külföldi félpótkocsikra is alkalmazni kell a COVID-19 korlátozások miatt.

november 10., kedd, 15:15
Mongólia: A mongol hatóságok november 16-án előreláthatólag két hónapra bezárják Altanbulag határátkelőt. Amennyiben a napokban érnék el a határátkelőt, vagy a november 16-i zárás után érkeznének oda, vegye fel a kapcsolatot az MKFE munkatársaival: a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen!

november 9., hétfő, 14:27
Kazahsztán - a koronavírus járványra hivatkozva – 2021. május 1-ig meghosszabbította a vízumkötelezettséget a külföldről érkezők számára. A magyar állampolgárok számára vízum beszerzése szükséges – függetlenül az utazás céljától –, amelyet a Kazah Köztársaság Magyarországi Nagykövetségén kérelmezhet. A vízumkényszer a hivatásos gépjárművezetőkre is érvényes. További infók»

szeptember 14., hétfő, 16:31
Azerbajdzsán: a korlátozások továbbra sem érvényesek a teherforgalomra, a tehergépjárművek külföldi járművezetői teherforgalomban akadálytalanul léphetnek be az ország területére vagy utazhatnak át az országon.

szeptember 7., hétfő, 16:10
Grúzia: új szabályok lépnek érvénybe Grúziában, amelyek szerint el kell hagyni az ország területét:

       • 24 órán belül, amennyiben a tehergépjármű célállomása Azerbajdzsán

       • 48 órán belül, amennyiben a tehergépjármű célállomása Oroszország

       • 7 napon belül, amennyiben a tehergépjármű komppal utazik

       • 96 órán belül, amennyiben a tehergépjármű importrakományokat szállít, vagy üresen érkezik, illetve exportrakományokkal távozik.

       • 7 nap azoknál a járműveknél, amelyek import rakományt hoznak, és export rakománnyal távoznak.

Minden hivatásos gépjárművezető, aki 72 óránál többet tartózkodik Grúzia területén el kell végezze a második COVID-19 PCR tesztet is.

A teherautók csak a grúz hatóságok által kijelölt parkolóhelyeken állhatnak meg, és a hatóságok utasítására el kell hagyniuk a parkolóhelyeket.

július 17., péntek, 11:45

Üzbegisztán: július 10-től szigorították a járványügyi intézkedéseket. A nemzetközi árufuvarozásban résztvevő járművezetőket koronavírus-vizsgálatra kötelezik. Részletek a BAMAP honlapján »

július 10., péntek, 14:42
Mongólia
Zöldfolyosókat hoztak létre Mongólia és Kína között, az áruforgalom számára. A belépés és közlekedés szabályairól szóló, angol nyelvű tájékoztató elérhető INNEN »

június 29., hétfő, 16:14
 Azerbajdzsán A karantén rendszert augusztus 1-jéig meghosszabbítják, de a korlátozások továbbra sem érvényesek a teherforgalomra, a tehergépjárművek külföldi járművezetői akadályok nélkül léphetnek be Azerbajdzsán területére vagy utazhatnak át az országon. Az összes határátkelőhely (Iránnal, Oroszországgal, Grúziával és Törökországgal) nyitott (áruszállításra).

június 17., szerda, 16:08
Mongólia: a mongol kormány meghosszabbította a veszélyhelyzetet június 30-ig, az intézkedések továbbra sem változtak!

június 4., csütörtök, 17:04
Türkmenisztán: a hatóságok megerősítették, hogy az intézkedések legalább június 20-ig érvényben maradnak, illetve kilátásba helyezték azok meghosszabbítását is. Ezek értelmében a türkmén határokon nem engedik be a nemzetközi áruforgalmat bonyolító tehergépjárműveket még tranzitálás esetén sem.

Személyforgalomban 72 óránál nem régebbi negatív teszt-eredménnyel bárki beléphet.

május 29., péntek, 15:30
Kirgizisztán: kötelezővé tették a PCR-tesztet minden gépjárműveztetőnek, illetve kötelező a Stop Covid-19 mobilalkalmazás telepítése is a telefonra, nyomon követés céljából. Emellett határátlépésnél a gépjárművezetőknek egy orosz nyilatkozatot is ki kell tölteniük, amelyben vállalják, hogy betartják a koronavírus terjedése érdekében meghozott intézkedéseket. Forrás: a Kirgiz Köztársaság Közlekedési és Közúti Minisztériuma

május 28., csütörtök, 15:55
Kazahsztán: Egyesületünk kézhez kapta azt az eljárásrendet, melyet a 2020. június 1. és november 1. közötti időszakban alkalmaznak a kazahsztáni beléptetésre, tartózkodásra és tranzitra. Részletek »

május 22., péntek, 14:53
Kazahsztán 2020. június 1-jéig fenntartja a vízummentességet a Kazah Köztársaság területére történő belépésre, tartózkodásra és tranzitra vonatkozóan, a nemzetközi árufuvarozással foglalkozó külföldi járművezetők számára.

május 6., szerda, 16:43
Üzbegisztán: április 30-tól az Üzbegisztánba érkező teherautók gépjárművezetőin koronavírus-tesztet hajtanak végre. Erre az időszakra az autókat őrzött parkolókban helyezik el, a határ közelében.

Ha a koronavírus (Covid-19) teszt negatív, akkor az utat lehet folytatni. A járművezetőknek védőruhát, eldobható maszkot és kesztyűt kell viselniük.

Pozitív teszteredmény esetén a sofőrt a szabályoknak megfelelően egy egészségügyi intézménybe karanténba helyezik. A gépjármű teljes fertőtlenítése után a szállítási műveletet egy másik sofőr is folytathatja.

Üzbegisztánba áruk szállítása céljából belépő külföldi járművezetőknek az áru lerakodásától számított 10 napon belül el kell hagyniuk a területet. A tartózkodás során csakis a le/felrakóhoz eső legközelebbi parkolóban várakozhat, szigorú karantén és társadalmi távolságtartási szabályok betartása mellett. A járművezetők nem beszélhetnek más emberekkel, és nem hagyhatják el ezt a területet. Ezen kívül nem megengedett:

   eltérés a tervezett útvonaltól;
   a védőruhák, maszkok vagy kesztyűk viselésének elmulasztása;
   a hazatérésre kitűzött határidő be nem tartása;
   a szükséges szállítási okmányok (vezetői engedély, engedélyek, igazolások, nemzetközi szállítási engedélyek) hiánya

május 6., szerda, 12:25
Kazahsztán: a rendkívüli állapotot 2020. május 10-én 24:00 óráig meghosszabbították. Az eddig meghozott korlátozó intézkedések érvényben maradnak!

május 5., kedd, 09:38
Mongólia: a veszélyhelyzetet meghosszabbították május 31-ig, az árufuvarozással kapcsolatban hozott korábbi intézkedések továbbra is érvényesek! (Forrás: BAMAP)

május 4., hétfő, 14:04
Üzbegisztán: a tehergépjármű-forgalmat a kijelölt határátkelőhelyeken engedik át. Május 1. óta új átmeneti szabályok vannak érvényben Üzbegisztánban. A járvány terjedésének megakadályozása érdekében ideiglenes eljárást vezettek be a nemzetközi közúti szállításban az ország területén. Az új eljárás mind a belföldi, mind a nemzetközi járművezőkre vonatkozik.

További értesítésig az árufuvarozó járműveket csakis a külön kijelölt állami ellenőrzőpontokon engedik át a határokon, melyek az alábbiak:

     üzbég-afgán határ: Termez;

     üzbég-türkmén határ: Olot;

     üzbég-tádzsik határ: Sariasia, Oybek és Plotina;

     üzbég-kirgíz határ: Dostyk, Vodil, Chashma és Okkiya;

     üzbég-kazah határ: Daut-ata, Gulistan, Yallama, Zangi-ata és Taskent.

Forrás: bamap.org

április 22., szerda, 11:51
Kazahsztán: a járványügyi helyzetre tekintettel megtiltják Kazahsztán területén külföldi tehergépkocsik és személyek tranzitálását, akik célállomása olyan harmadik ország, ahová a belépésük megtagadott.

április 16., csütörtök, 15:31
Kazahsztán: A veszélyhelyzetet 2020. április végéig meghosszabbították, a korlátozó intézkedések továbbra is hatályban maradnak.

április 16., csütörtök, 15:28
Türkmenisztán: a veszélyhelyzet elrendelését és az ezekkel kapcsolatos eddigi intézkedések hatályát 2020. május 20-ig meghosszabbították.

április 10., péntek, 17:21
Azerbajdzsán A tehergépjárművek és a gépkocsivezetőik akadályok nélkül léphetnek be Azerbajdzsán területére vagy átutazhatnak Azerbajdzsánon. A szomszédos országokkal (Türkmenisztán és Kazahsztán) a tengeri szállítás (beleértve a teherautókat és a konténerek átrakodását is) korlátozott. Kizárólag türkmén tehergépjármű-sofőrök használhatják az országukba induló türkmén hajókat. Egyéb esetben csak pótkocsikat és félpótkocsikat lehet felrakni a türkmén kompokra.
Közúti szállítás: az összes határátkelőhely (Iránnal, Oroszországgal, Grúziával és Törökországgal) közúti áruszállításra nyitott.
- Iránból és Alat kikötőjéből, grúz irányba, rendőri kísérettel közlekedő tehergépjárművek belépése engedélyezett Azerbajdzsán határain.
- ingyenes ételt és pihenőhelyeket biztosítanak a nemzetközi tehergépjárművezetők számára.
A vízum regisztrációja az „ASAN Viza” elektronikus portálon keresztül a globális járványhelyzet miatt felfüggesztésre került.
A COVID-19 információs száma: 1542

április 9., csütörtök, 14:14

 Grúziában a járványhelyzetre való tekintettel új szabályokat vezettek be az áruszállításban. Részletek »

április 7., kedd, 16:34

Örményország: az Örmény Köztársaság Parancsnoki Hivatala 2020. április 3-án kelt 31-es határozata értelmében mindenféle áru szállítása Irán és az Örmény Köztársaság között (kivitel, behozatal, tranzit) megengedett, erre a Meghri határátkelőhelyet jelölték ki.

Az Iráni Köztársaságból származó összes árut átrakásnak vetik alá, kivéve azokat, amelyek az külön írásbeli engedélyével rendelkeznek.

Örményországnak nincs más országot érintő szállítási korlátozása. (Forrás: IRU)

2020. április 3., péntek, 15:15
Kazahsztán: a koronavírus-járvány elterjedésével kapcsolatos megelőző intézkedések keretében a 2020. április 1. és május 1. közötti időszakban a türkmén határokon nem engedik be a nemzetközi áruforgalmat lebonyolító tehergépjárműveket, még tranzitálás esetén sem. A következő határátkelőhelyeket zárják le ideiglenesen április 4-től:
Kazahsztán – Kína határ:
        Kolzhat
        Bakhty
        Maykapchagay

Kazahsztán – Oroszország határ:
        Kandibai
        Akbalshik
        Kyzyl Zhar
        Naiza
        Zheskent
        Baitanat
        Koanbai
        Orda
        Shagan
        Karashatau

Kazahsztán – Kirgizisztán határ:
        Aukhatty
        Kordai
        Sapatai Batir
        Sartobe
        Kagen

Kazahsztán – Üzbegisztán határ:
        Tselinniy
        Sirdaria

április 2., csütörtök, 19:51
Türkmenisztán: 2020. április 1. és május 1. között a türkmén határokon nem engedik be a nemzetközi áruforgalmat bonyolító tehergépjárműveket még tranzitálás esetén sem (külügyminisztériumi tájékoztató »).

március 30., hétfő, 19:51
Türkmenisztán 2020. március 24-től a „Garabogaz” és „Farap” határátkelő pontokra közúton érkező árukat csak türkmén szállítmányozók vihetik tovább. Az árukat a külföldi teherfuvarozótól egy türkmén teherfuvarozóhoz az államhatáron egy speciálisan kijelölt területen lehet átrakni, feltéve hogy ez személyes érintkezés nélkül megoldható.
A türkmén kikötőkbe érkező árukra vonatkozó szabályok elérhetők INNEN>>
Az áruk szállításával és a tranzittal kapcsolatos kérdésekben a türkmén hatóságokat erre létrehozott számokon lehet keresni:
- Ashgabat - +99365647471;
- Baku - +994502900301;
- Taskent - +998712023210/998901297455.

március 30., hétfő, 16:20

 Mongólia Az Altanbulagi határátkelőhelyre érkező összes külföldi tehergépjárművet fertőtlenítésnek vetik alá, amelyet a hatóságok a helyszínen kiviteleznek.
Ha a végső rendeltetési hely Mongólia, a rendőrség a teherautókat az Ulaanbaatar vámellenőrzési ponthoz kíséri, hogy elvégezzék a vámkezelést, amely után a járművet azonnal kikísérik az országból. Tranzit forgalom esetén a rendőrség kíséri a járműveket a Zamiin-Uud (mongol-kínai) határátkelőhelyre. Megállni az út mentén, városi területeken tilos.

március 30., hétfő, 16:20
Grúzia A jelenleg bevezetett korlátozások nem érintik az árufuvarozást. A közúti árufuvarozás zökkenőmentes működésének biztosítása érdekében a WHO által veszélyeztetett övezetként kategorizált országokból érkező teherautóknak meg kell felelniük a következő szabályoknak:

- a teherautó teljes fertőtlenítése felhatalmazott vámszemélyzet felügyelete alatt;
- a teherautók rendeltetési helyükre való kísérése (tranzit esetén);
- járművezető csere a határátkelőhelyen.

március 30., hétfő, 16:20
 Azerbajdzsán Az Azerbajdzsán és Irán közötti árufuvarozási tevékenységek már korlátozás nélkül haladhatnak, a gépjárművezetők számára is megengedett a határ átlépése. Az utasszállítás továbbra is korlátozott.

március 18., szerda, 18:39
Kazahsztán Amennyiben a külföldi közúti áruszállító jármű vezetője Franciaországból, Iránból, Olaszországból, Spanyolországból (1а. kategória) vagy Kínából, Dél-Koreából, a schengeni övezet országaiból (az 1a. kategórián túl) érkezik, két lehetősége van (akár loco, akár tranzit fuvart végez):

  • 14 napos karanténba vonulni, majd, ha tünet és fertőzésmentes, továbbhaladni
  • kicserélni a vontatót egy kazahsztáni vontatóra, amelyik elvontatja a lerakóhelyre a pótkocsit (ebben az esetben a határátkelőnél valószínűleg megvárhatja a visszatérő pótkocsiját).

A Kazahsztánba való belépéshez az alábbi határátkelők használhatók>>

március 18., szerda, 18:20
Grúzia:
A járművek ki- és beutazása csak fokozott járványellenes intézkedések után engedélyezett.
Azokra a tehergépjármű-vezetőkre, akik a Grúzia területére történő belépést megelőző 14 napban Kína, Dél-Korea, Olaszország, Irán, Ausztria, Németország, Franciaország, Norvégia, Svájc és Dánia (kritikus országok) jártak, az alábbi szabályok érvényesek:
Tranzit: Grúzia területén rendőrségi kísérettel közlekedhetnek. A kíséret a belépési és a kilépési határőrizeti pont között történik. A járművet fertőtleníthetik is.
Grúz lerakóhely esetén: a járművezetőt lecserélik, a kritikus országból érkezett járművezetőt karanténba helyezik, ahol megvárja a járműve visszatérését a lerakodás után. A csere-járművezető biztosítása az importőr feladata. A tehergépjárművet fertőtlenítik. Ha nem lehetséges a vontató fertőtlenítése (a döntést a fertőtlenítést végző egészségügyi szerv hozza meg), azt „tiszta” vontatóra cserélik, amelyre az árut át kell rakni. A „tiszta” vontató biztosítása az importőr feladata vagy végezheti a fuvart bonyolító fuvarozó által fogadott partner is. A „fertőzött” vontató a pótkocsija visszatértét a határon köteles várni.
Azon járművezetők, akik nem jártak a fokozott kockázatú országokban, orvosi ellenőrzés alá esnek, amennyiben a járművezetőnél a betegség tüneteit észlelik, karanténba küldik, a járművel kapcsolatban pedig úgy járnak el, mintha az járt volna a koronavírus terjedésének szempontjából fokozott kockázatú országokban.

március 18., szerda, 18:15
Üzbegisztán A korlátozások megegyeznek a Kazahsztánban bevezetettekkel.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.