Ma Gedeon, Johanna napja van.

Cseh és német teszt-kötelezettség: az MKFE is megoldást sürget

Egyesületünk Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter intézkedését kéri a cseh-német határon 2021. február 15-én kialakult helyzet rendezésének ügyében.


Mint hírfolyamunkban korábban közöltük, az új koronavírus-mutációk terjedésének megakadályozása érdekében 2021. február 14-től Németország szigorított beutazási korlátozásokat rendelt el, melynek része, hogy az árufuvarozók is csak negatív antigén- vagy PCR-teszttel és előzetes regisztrációval léphetnek be az országba. Ugyanezen a napon Csehország is hasonló tesztelési intézkedést léptetett életbe, hogy így előzze meg területén a kamionsorok kialakulását.


A Dél-Európából Németországba igyekvő áruszállítók Ausztriában megtorpantak; Brixen és Brenner között hétfő délelőttre 40 kilométeres kamionsor torlódott fel. Keleten, a cseh-német határokon is káoszba fulladt a határforgalom. Hétfő déli híradások szerint a kamionosokat helyenként rögtönzötten felállított sátraknál és boxkonténereknél kezdték tesztelni, azonban nagyon lassú az előrejutás.


A német és cseh intézkedésekre válaszként az egyes országok külön-külön is elégedetlenségüknek adtak hangot. A közúti fuvarozási világszervezet (International Road Transport Union; IRU) közleményben fordult az Európai Bizottsághoz a helyzet azonnali rendezése érdekében. Mint leszögezik: a torlódás nemcsak az áruk szabad mozgását akadályozza, de ugyanakkor áruellátási gondokkal is fenyeget. A közlemény felhívja a figyelmet, hogy a tehergépjármű-vezetőkre rótt indokolatlan és eltúlzott tesztelési kampány már Dovernél is kudarcot vallott; a kamionosok egyébként sem tartoznak a fő vírushordozók körébe, hiszen életüket a vezetőfülkéjükben töltik.


Egyesületünk 2021. február 15-én levélben fordult Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez, sürgős intézkedést és a magyar kormány azonnali fellépését sürgetve.


teljes levél »


Az árufuvarozók munkáját segítő koronavírus-hírfolyamunkat országról országra folyamatosan frissítjük » !

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.