Ma Konrád, Tivadar napja van.

Áradások és útviszonyok: Németország, Benelux-államok és Románia

Nyugat-Európában megkezdődött a romeltakarítás a 2021. július 14-18-i súlyos áradások nyomában. Németországban kedd reggelre 165-re emelkedett a halálos áldozatok száma, és sok eltűnt embert keresnek. Egész települések váltak lakhatatlanná, számtalan út járhatatlan. Belgium, Hollandia és Luxemburg egyes területein szintén katasztrofális állapotok uralkodnak. Az esőzések miatt Romániában is útlezárások vannak érvényben.


Németországban legsúlyosabb a helyzet nyugaton, Észak-Rajna-Vesztfália és Rajna-vidék-Pfalz tartományokban, ahol a Kyll és Ahr folyók léptek ki medrükből. Miután a katasztrófavédelem és a tűzoltóság munkatársain kívül a hadsereget is bevetették a mentési munkálatokba, július 19-20-án megkezdődött a romeltakarítás. Németország számos útszakaszán, valamint több autópályán forgalomkorlátozás és útlezárás van érvényben, mert a másfél méter magasan hömpölygő sáros víz kimosta a földet az utak alól, és a burkolat beszakadt. Az A1-es és A61-es autópályák Kölnhöz közeli szakaszain olyan súlyos károk keletkeztek, hogy a sztrádák itt hónapokig zárva maradnak. A közműszolgáltatás továbbra is akadozik. A közlekedési hírszolgálatok és közúti táblák „Hochwasser” vagy „Flodung” felirattal jelölik az áradás miatt lezárt utakat. Július 24-re újabb csapadékzóna éri el Németországot, azonban a szakemberek abban reménykednek, hogy az nem lesz annyira drámai, mint az egy héttel korábbi. Hasznos és állandóan frissített linkek:

Németország: árvízhelyzet és vízszint tartományonként térképpel (hochwasserzentralen.de) »

járhatatlan német autópályák; frissül! (adac.de) »                             forgalmi helyzet (adac.de) »

Németország forgalmi térképe (verkehrsinfo.de) »


Hollandia déli részén a megáradt Maas (Meuse) folyó fenyegető árja okozott katasztrófát. 


Belgiumban Pepinster városról érkezett képes jelentés, ahol a napokban majdnem két méteres volt az utcán hömpölygő víz szintje. Ezentúl Verviers, Philippeville, Marcourt, Maaseik, Trooz és Aywaille településekről értesültünk komoly fennakadásokról. Belgiumban több útszakaszt is érintenek a lezárások. A valós idejű térképes közlekedési információk az alábbi linkekről érhetők el:

Vallónia közlekedési helyzetképe »                        Flandria közlekedési helyzetképe »


Luxemburgban az útra dőlt fák és a földcsuszamlások okozzák a legfőbb gondot. A luxemburgi kormány arra kérte a közlekedőket, hogy kerüljék el az árvízveszélyes területeket. A közútfenntartó folyamatosan végzi az úthálózat tisztítását.


Romániában szintén komoly fennakadásokat okozott az időjárás. Fehér, Brassó, Krassó-Szörény, Dâmboviţa, Dolj, Hunyad, Iaşi, Máramaros, Maros, Neamţ, Prahova és Temes megyékből jelentettek áradást és közlekedési akadályokat. Legkevesebb hat híd összeomlott.

a maszol.ro útállapot-jelentése (július 20.) »                        Románia pillanatnyi közlekedési helyzetképe (adnet.ro) »


Tanácsoljuk a fuvarszervezőknek, hogy a nyugat-németországi, belgiumi és holland területeken esedékes fel- ill. lerakási műveletek előtt mindenképpen egyeztessenek az árukiadó- és fogadó helyekkel azok megközelítési lehetőségeiről! Nehéz járművekkel semmiképpen se hajtsanak rá vízzel tartósan elöntött útra, mert az alámosott burkolat a jármű súlya alatt könnyen beszakadhat! Ne álljanak félre az útpadkára sem, mert azok teljesen fel vannak ázva. A megsüllyedt kamionokat csak csőrlővel lehet kivontatni.


Kapcsolódó hírünk:

Heves esőzésre figyelmeztetnek Közép-Kelet-Európában is »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.