Ma Irma, Tímea napja van.

Spanyol gazdatüntetések a francia határon

 Traktoros felvonulás és demonstráció szerveződik a spanyol-francia határon is. A spanyol mezőgazdasági termelők 2024. február 27-28-ra időzítik tiltakozásaikat. Emiatt komoly közlekedési fennakadásokra kell számítani a két ország közötti forgalomban.


A legfrissebb értesítések szerint a gazdák kedden reggel 08:00 órakor kezdenek akcióba lendülni az N-II-es úton Santa Llogaia d'Alguemánál (Alt Empordà), és az AP-7-esúton, Borrassà-nál indulnak dél felé. Orriolsban is gyűlések lesznek, hogy az autópálya bejáratához vonuljanak észak felé, Bàscarában. 10:00-kor újabb nagygyűlés lesz Mollón, a C-38-as úton Coll d'Ares-ig, a francia határig. Berguedában 09:00-kor gyülekeznek a Berga kempingben, és elmennek a Puigcerdà vásártérre, ahol találkoznak az egybegyűltekkel, és lassított tempóban mennek a Llívia-hídhoz. Végül Viallerben (Alta Ribagorça) a Vielha-alagút déli bejáratához indulnak. Lleidában útlezárások lesznek az AP-2 és A-2 (Soses és Tàrrega), A-22 (Almacelles), C-14 (Basella) és C-16 (Alfarràs) úton.


A francia hatóságok javaslatai a közlekedőknek:

• Az A9-es autópályán észak-déli irányban a nagy boulou-i fizetősorompónál leáll a forgalom (február 27-én 08:00-kor). Az észak-déli irányban közlekedő nehéz-tehergépjárművek az A9-es autópályán Leucate és Le Boulou között lesznek kénytelenek leállni, mert az A9-es autópályán észak-déli irányban minden kijáratot lezárnak.

• A spanyol főútvonal-hálózat egy részét is lezárják a nehéz tehergépjárművek elől. A magasan fekvő RD66 (RN 116) és az RD115 utakon a kamionok eleve nem tudnak járni, mert ezek havazás miatt zárva vannak. A demonstráló gazdák csak azokat a teherautókat engedik el, melyeknek vezetői A/4-es papírra nyomtatott, itt megnyitható jelzéssel igazolni tudják, hogy a helyi szolgáltatásnyújtásban érdekeltek. Az emblémát a szélvédő bal alsó sarkába kell kihelyezni, hogy kívülről a hatóságok jól láthassák. 

• Megnyitják Sigean-kijáratot a helyi szolgáltatást nyújtó nehéz tehergépjárművek előtt. Tanácsos elkerülni az A9-est Narbonne és Spanyolország határa között. Bizonyára lesznek olyan kamionosok, akik úgy döntenek, hogy továbbra is az A9-es úton folytatják útjukat, és inkább megvárják a demonstráció végét a parkolóhelyükön: nekik fontos tudnivaló, hogy feltétlenül legyen náluk 48 órára elegendő élelmiszer, ruha, ivóvíz és üzemanyag.

• A Saint Charles-ban vagy a Boulou Distriportnál megrakott nehéz-tehergépjárművek a P. Sud és a P. Nord útján észak felé tudnak haladni az A9-es úton. Az A9-es autópálya be- és kijáratait a kis Boulou sorompónál lezárják.


Új fejlemény, hogy 2024. február 27-én Katalóniában is tüntetések kezdődtek. Katalán gazdák több utat is lezártak kedd hajnalban. Az útkezelő kéri, hogy a térségbe ne hajtsanak be nehéz-tehergépjárművekkel, különben a jelenleginél is nagyobb torlódás alakul ki. Kedden itt a következő események történtek:

• elzárták az AP-7-es utat Pontós városánál. Kerülni Figueres déli részén és Escala felé lehet.
• elzárták az N-II-es utat Pontós városánál. Kerülni lehet a GI-623-as, C-31-es és C-26-os úton keresztül.
• elzárták az A-2-es utat Soses településnél minden irányban, Tàrrega-nál Lleida irányában és Vilagrassa-nál Barcelona irányában.
• útzár az N-240-esen, Almacelles-ben.
• útzár az N-230-ason, Alfarrás-nál.
• útzár az A-22-esen, Lleidában.


Spanyolország forgalmának pillanatnyi helyzetképe »                        Katalónia úthálózatának aktuális forgalmi helyzete »

tallózható forgalmi kameraképek a spanyol utakról »

Forrás: CETM, FNTR

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.