Ma Irma, Tímea napja van.

Új, korszerű, nagy kamionparkoló nyílt az osztrák A8-ason

Küldje tovább gépjárművezetőinek, fuvarszervezőinek!

2024 márciusában megnyílt Ausztria legmodernebb kamionparkolója az A8-as (Innkreis) autópályán, Suben és Wels között félúton, a Linz felé vezető oldalon. A pihenőkomplexum 112 kamion egyidejű parkolását teszi lehetővé.


A „Truck-Stop Hausruck” névre keresztelt kamionparkoló Weibern település közelében, az A8-as autópálya 38,5 kilométerszelvényénél található, a hazánk felé vezető oldalon (térkép), és kizárólag nehéz-tehergépjárműveknek tervezték. Az éppen szabad férőhelyek számáról a behajtási oldalon elektronikus kijelző tájékoztatja a járművezetőket. A beléptetést jegykiadó automata végzi, melyen magyar nyelvű jegykiadás is választható. A parkoló járművek nem páros-halszálkában, hanem soros-konvojos elrendezésben várakoznak (28 járműsorban 4 kamion egymás mögött). Ezt a megoldást azért alkalmazzák, mert így kétszer annyi jármű fér el ugyanakkora területen.


A kamionsofőrök felfrissülését és kikapcsolódását zuhanyzók, társalgóhelyiségek, ételmelegítésre és mosogatásra alkalmas konyha és 6 ezer négyzetméternyi zöldfelület szolgálja.


A 112 kamionos parkolóhelyből 10 férőhely elektromos teherautók töltésére is alkalmas. A komplexumot 85 kWh névleges összteljesítményű napenergia-panelek látják el árammal. A parkoló területét LED-es lámpatestek világítják meg tompított éjszakai üzemmódban. A sofőrök és járműveik épségét kamerarendszer védi, a sztráda forgalmának zajától zajvédő fal kíméli a gépkocsivezetőket.


Belépéskor minden sofőr jelzi, hogy hűtőkamionnal érkezett-e, valamint szállít-e terhet. Ha a hűtősöknek egész éjszakán át kell működtetniük a segédberendezésüket, akkor más hűtősök közelében parkoltatják őket, hogy ne zavarják a többieket. Így egyetlen hűtőkamion sincs, mely más teherautók között állna. A veszélyesáru-szállító járműveket pedig biztonsági okokból mindig a járműsorok elejére vagy végére vezénylik parkolásra.


Az egy évig tartó építkezés az ASFINAG osztrák útkezelő égisze alatt valósult meg 19 millió euróból (7,4 Mrd Ft).


  részletek és videós bemutató (ASFINAG) »


 


 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.