Ma Alida, Laura napja van.

Szerda éjjeli forgalmi rend Dovernél

2024. május 22-én (szerdán) estétől másnap hajnalig a brit kikötői forgalmat bonyolító M20-as autópálya egyes le- és felhajtóágait lezárják. Fontos, hogy az uniós áruforgalmat bonyolító kamionosok ne térjenek le az M20-asról, mert az alternatív utak teherforgalmi használatát bírságolják!


Mint korábban már többször hírt adtunk róla (ld. lent), a szigetország délkeleti csücskének Kent megyei úthálózatát jelentősen megterheli az európai kontinenssel összefüggő kikötői tranzit-teherforgalom, ezért a környező utakon olyan forgalomszervezési gyakorlatot vezettek be, mely a járműveknek akkor is szabad utat enged valamerre, ha a La Manche-csatornán való átkelés valami miatt megbénulna. A „Brock-művelet” névre keresztelt és beton-terelőelemekkel azonnal módosítható forgalomirányítási megoldás lehetővé teszi, hogy a megye úthálózatán a forgalom irányának gyors és ideiglenes változtatásával a járművek állandó mozgásban haladhassanak úticéljuk felé anélkül, hogy összetorlódnának és dugó alakulna ki.


2024. május 27. (hétfő) ünnepnap lesz Nagy-Britanniában, ezért a Brock-elv mentén már 2024. május 22-én (szerdán) este 20:00 órától másnap hajnali 06:00 óráig lezárják az M20-as pálya J9-J8-as és J7-J9-es kijáratait és felhajtóit.


A fő vezérelv, hogy az uniós áruszállító járművekkel kikötői forgalomban haladók mindenképpen mindig az M20-as pályát használják, mely eleve teherforgalmi tranzitútként van kijelölve!


Nagy-Britanniából az európai kontinens felé haladó fuvarozók gyakran helytelenül választják meg útvonalukat, és London irányából az M20-as autópálya helyett lerövidítik az utat az A2-es és M2-es utak használatával Canterbury felé. A britek felhívják a figyelmet, hogy a teherfogalomra az M20-as tranzitút van kijelölve, ezért 300 angol fontra bírságolják azokat, akik London felől a Brenley Corner – M2 – A2 – Jubilee Way utat választják a doveri kompolás eléréséhez.


A brit autópálya-kezelő honlapján (a lenti linket megnyitva rögtön elöl, a „Status of Operation Brock” pontban) mindig színes piktogram jelzi, hogy az M20-ason éppen milyen forgalmi rend van érvényben (current status = jelen helyzet; alerts = figyelmeztetések).


A színkódok jelentése:

zöld pipa: az M20-as autópálya nyitva van, a forgalom zavartalan
narancssárga felkiáltójel: az M20-as nyitva van, de számolni kell sávelhúzással, szemből jövők forgalmi terelésével
piros felkiáltójel: a pálya vagy zárva van, vagy az uniós ill. unión kívüli (csak brit) teherforgalom elkülönített terelés mellett haladhat


Közlekedési krízishelyzeten kívül az M20-as sztrádát csak akkor zárják le, ha a forgalomirányításhoz, terelésekhez használt betonkorlátokat éppen átmozgatják.


tovább a National Highways színes tájékoztatójára »


Kapcsolódó híreink:

Változtatható forgalmi rend a brit M20-as pályán (2023. augusztus 18.) »

London felől Doverhez csak az M20-as úton! (2023. augusztus 10.) »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.