Ma Paszkál napja van.

Átmeneti ellenőrzés a belga-francia határokon

Belgium átmenetileg életbe léptette az úti okmányok ellenőrzését a francia-belga határátkelőkön, annak érdekében, hogy megakadályozzák a menekültek tömeges beáramlását a Calais-ből.


Az ellenőrzéseket hétfőn este kezdték meg, de további szigorításokra kell számítani, mivel állandó jelleggel 250-290 rendőrt vezényelnek a határátkelőkhöz. A kontrollt azokra a stratégiai helyszínekre fogják koncentrálni, amelyeket előszeretettel használnak embercsempészek.


Az ellenőrzések mindaddig érvényben maradnak, amíg azt szükségesnek ítélik a belga hatóságok. Az ügy hátterében a calais-i menekülttábor felszámolása áll: a francia illetékesek bejelentették, hogy a következő 2–3 hétben végleg felszámolják a köznyelvben „Dzsungelként” emlegetett tábort, ahol jelenleg is 2000-3000 menekült él. Ők azok, akik rendszeresen megpróbálnak feljutni az Angliába tartó kamionokra.

Manuel Valls francia miniszterelnök az ügy kapcsán kijelentette: humánus megoldást kell találni az ott élők elhelyezésére. Bernard Cazeneuve belügyminiszter szerint a tábor felszámolására hozott bírósági döntés megerősíti a calais-i migránshelyzet rendezését. Ígérete szerint minden meglévő szálláshelyet fel fognak használni a hatóságok a most ott élők elhelyezésére.

A rendezést követően van remény arra, hogy a Calais környéki autópályákon is megszűnnek a jelenlegi állapotok.

MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.