MiLoG – ismét megszaporodtak az ellenőrzések

2018. szeptember 12. szerda, 16:48

Tájékoztatjuk Tisztelt Tagjainkat, hogy az utóbbi két hétben több MKFE-tagvállalkozás kapott a németországi általános minimálbér-szabályozásáról szóló törvény (MiLoG) betartására irányuló ellenőrzést.Több MKFE-tagvállalkozás is arról értesítette az Egyesületet, hogy a német Rosenheimi Fővámhivatal – hivatkozva a MiLoG-ra – bizonyos időszakokra vonatkozó dokumentumokat kért be tőlük. A hivatalos levél mindig a gépjárművezetők bejelentése alapján került kiküldésre, és a hatóság egy hónapra kérte be a németországi munkabér kifizetésének visszaigazolását.

Az ellenőrzések fokozódása összefügghet azzal is, ahogyan Violeta Bulc közlekedési EU-biztos a nyáron az Európai Parlamentben kialakult patthelyzet után EP-képviselők egy csoportjának a Németország, Ausztria és Franciaország elleni kötelezettségszegési eljárások folytatását sürgető levelére nemrégiben válaszolt. Levelével az Európai Bizottság lényegében elismerte (amit régóta sejteni lehetett), hogy a Mobilitási Csomag folyamatban lévő jogalkotására tekintettel felfüggesztették az eljárásokat. Ugyancsak újdonságként írta le Bulc biztos, hogy álláspontja szerint a kiküldetési szabályozás körüli viták megoldása sem a nemzetközi fuvarműveletek teljes mentesítése, sem azok teljes (minden derogációtól mentes) szabályozás alá vonása nem lehet.


Kérjük Önt, amennyiben a vállalkozását ilyen ellenőrzés alá vonják, jelezze Illés Ferencnek, az Árufuvarozási Tanács titkárának, az illes.ferenc@mkfe.hu e-mail címen.

MKFE-kommunikáció