Ma Konrád, Tivadar napja van.

Félmilliós bírságot is kiszabhatnak a horrorkaravánokra

2021. február 1-jétől sokkal keményebben bírságolják a magyar utakon közlekedő veszélyes vontatmányokat, melyek a köznyelvben „horrorkaraván” néven váltak ismertté. A bírság felső határa 500 ezer forint lesz.


A bírságrendelet módosítása lehetővé teszi a 9 üléses kisbuszok, valamint a 3,5 tonna össztömeg alatti kisáruszállítók keményebb bírságolását, ha azok túlméretezett, balesetveszélyes vagy többszörösen kötött vontatmányokkal közlekednek.


Az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottság üdvözli a jogszabályváltozást, hiszen az utóbbi időben drasztikusan megszaporodott a hazai utakon a járműszállító trélerek száma, melyek szokatlanul hosszúak, vagy rakományuk instabil volta miatt megnövekedett balesetveszélyt hordoznak a közlekedés többi résztvevőjére nézve. A rendőrség évente mintegy másfélezer horrorkaravánt terel ki a forgalomból.


A jövőben a veszélyes vontatmányok forgalmi engedélyét és rendszámát a rendőrök elveszik, és csak a bírság megfizetésekor adják vissza. A járműszerelvény csak akkor közlekedhet tovább, ha a balesetveszélyes állapotot a gépkocsi vezetője megszüntette.


tovább az ORFK-OBB cikkére »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.