Ma Gedeon, Johanna napja van.

A tengelytúlsúly-tolerancia évenkénti megújításáról

Fontos tudnivaló azoknak az áru- és személyszállító vállalkozóknak, akik az 1 tonnás tengelytúlsúly-tolerancia kedvezményével élni kívánnak, hogy a lehetőség nem automatikusan jár, hanem regisztrációhoz kötött, melyet a járművek üzembentartóinak évente meg kell újítaniuk! Az érvényességi határidő nem naptári évfordulós, hanem az engedély kiállításának dátumát követő 365. napon lejár!


Az 1 tonnás tengelyterhelési vagy tengelycsoport-terhelési toleranciát az árufuvarozók és áruszállítók közül a konténert, élőállatot, ömlesztett árut vagy folyadékot szállító járművek üzembentartói, a személyszállítók közül a kéttengelyes autóbuszokat üzembentartó vállalkozások kérhetik.


Lényeges azonban, hogy a kedvezmény nem alanyi jogú és nem automatikus: az adott vállalkozásnak regisztrálnia kell járművét a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ÚVR-rendszerében vagy a közútkezelő megyei igazgatóságainál, hogy a toleranciát megkapja. A művelet díjmentes.


Mint a regisztrációra válaszképpen kiállított közútkezelői hozzájárulás 9/C rovata is mutatja, a kedvezmény egy év elteltével érvényét veszti, ezért ahhoz, hogy a jogosultság továbbra is megmaradjon, a kiállítás napjától számított egy év után a közútkezelői hozzájárulást meg kell újítani.


Össztömeg tekintetében is van tolerancia:

••• egy vagy több, együttesen legfeljebb 45 láb legnagyobb teljes hosszúságú konténert vagy cserefelépítményt szállító, kéttengelyes gépjármű háromtengelyes félpótkocsival, intermodális szállítási műveletek keretében közlekedő járművek legnagyobb össztömege 42 tonna lehet;

••• egy vagy több, együttesen legfeljebb 45 láb legnagyobb teljes hosszúságú konténert vagy cserefelépítményt szállító, háromtengelyes gépjármű két- vagy háromtengelyes félpótkocsival, intermodális szállítási művelet keretében közlekedő járművek esetén 44 tonna lehet.


ÚVR regisztrációs felület 1 tonna tengelytúlsúly-toleranciához »


Kérjük tagjainkat, hogy a túlsúlybírságok elkerülése érdekében figyeljék a toleranciához igényelt közútkezelői hozzájárulások érvényességét!


Vonatkozó jogszabályok:

A meghatározott össztömeget, tengelyterhelést, tengelycsoport-terhelést és méretet meghaladó járművek közlekedéséről szóló 36/2017. (IX. 18.) NFM rendelet » (15. § 1. bek.)

A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990-es KöHÉM rendelet » (6. § 3. bek.)

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.