Ma Gedeon, Johanna napja van.

Megszűnt a figyelmeztetés intézménye a hatósági eljárásokban

Hatályon kívül helyezte a 2004. évi XXXIV. törvény a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról 12/A. §-át a 2019. évi LXVI. törvény Magyarország 2020. évi központi költségvetésének megalapozásáról 97.§-a 2020.01.01. napjával. Ennek értelmében 2020. január 1-től a hatósági eljárásokban nincs lehetőség a figyelmeztetés intézményére, a hatóságoknak már az első ízben tapasztalt jogsértés esetén is bírságot kell kiszabnia a KKV-k esetében.

Január elsejétől tehát hatályát veszítette a hatósági eljárásokban a KKV-k vonatkozásában az a kedvezmény, miszerint bírság helyett a hatóság első alkalommal fő szabály szerint figyelmeztetést alkalmaz a KKV-kkal szemben.

A közigazgatási eljárások kapcsán a hatósági ellenőrzések során első ízben tapasztalt jogsértés esetén – a 2019. december 31-ig hatályos szabályok szerint – a közigazgatási szervek bírság kiszabása helyett figyelmeztetést alkalmaztak néhány, a törvényben felsorolt súlyos jogsértés kivételével. E szabály szerint nem szabhattak ki azonnal bírságot, kötelesek voltak figyelmeztetést alkalmazni. Ez a könnyítés 2020. január 01. napjától nincs, a hatóságok már az első esetben elkövetett jogsértés esetén is bírságolnak, akkor is, ha az ügyfél kkv.

MKFE Kommunikáció/MKFE Jogi Csoport

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.