Ma Péter napja van.

Bértámogatás: munkaidőkeretre is alkalmazható

A 2020. április 21-i Magyar Közlönyben megjelentek azok a jogszabályi módosítások, amelyek a bértámogatási rendszerben lehetőséget adnak arra, hogy azokra a munkavállalókra is bértámogatást lehessen igényelni, akiket munkaidőkeretben foglalkoztatnak. A módosítások 2020. április 29-vel lépnek hatályba!


A kormány a bejelentett gazdaságvédelmi intézkedések részeként bértámogatási rendszert hirdetett meg. Az részletszabályokat az április 15-én megjelent 105/2020. Korm. rendelet rögzíti, ami szűk körben tette lehetővé a támogatás igénybevételét, a gépjárművezetőkre nem volt alkalmazható.

A Magyar Közlöny kedden megjelent 82. számában hirdették ki azt a módosító jogszabályt, ami 2020. április 29-vel bővíti a támogatásra jogosultak körét, így a „home office” és távmunka mellett már a munkaidőkeretben foglalkoztatott munkavállalókra is vonatkozik.

Az támogatás mértéke változatlan maradt, a kieső munkabér 70%-a, ami nem lehet több, mint a legkisebb munkabér kétszerese (adó és járulékmentesen). A kieső munkaidőt korábban 50%-ban maximálták, amit most növeltek 75%-ra, vagyis a bértámogatás akkor is járhat, ha 75%-al csökkentették a munkaidőt.

A bértámogatás időszaka három hónap, és csak a kérelem benyújtását követő időszakra állapítható meg.

Az egyéni fejlesztési idő tekintetében változás, hogy annak a munkavállalónak, akinek a munkaideje 50-75% között csökkent, nem kötelező az egyéni fejlesztési idő, hanem az megállapodás kérdése. Amennyiben a munkaadó és munkavállaló az egyéni fejlesztési idő alkalmazása mellett döntöttek, akkor erre az időre a munkáltatónak nem kell bért fizetnie. Ha viszont a munkaidő csökkentése nem éri az 50%-ot, akkor továbbra is kötelező az egyéni fejlesztési idő (kieső munkaidő 30%-ban) a munkavállaló számára, ahogy az se változott, hogy erre az időre a munkáltatónak bért kell fizetnie.

A korábbiakkal ellentétben a létszámtartási kötelezettséget kizárólag arra a munkavállalóra kell érteni, aki a bértámogatásban részesül. A létszámtartási kötelezettséget legalább a támogatás 3 hónapjára, valamint az ezt követő plusz 1 hónapra (összesen 4 hónapra) kell vállalnia a munkaadónak.

A pályázat beadásához szükséges adminisztratív terhek is csökkentek, rövidebb idő alatt kitölthető az új nyomtatvány. (Az új nyomtatványok jelenleg még nem elérhetők a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján.) A pályázatok leadása a helyileg illetékes foglalkoztatási központban szükséges, ahol nyolc napon belül dönteni kell a kérelemről.

A pályázathoz szükséges nyilatkozatok, további információkat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat alábbi honlapján találhat.

https://nfsz.munka.hu/

A bértámogatással összefüggő jogszabály április 29-től hatályos állapotát ITT » olvashatja.

A jogszabály egyes pontjainak részletes értelmezéséről az MKFE Tudásbázis „Bagoly jogi kisokosában” (kizárólag tagok számára elérhető) találhat összefoglalást.

Gyakran Ismételt Kérdésekre adott válaszok (frissített tartalommal) ITT »

MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.