Ma Csongor napja van.

Megjelent a 2022. első negyedéves KFX: újabb díjemelésre van szükség a fuvarozásban!

„Nem érte még el a közúti fuvarozók díjemelése a növekvő költségeik szintjét! Újabb, jelentős emelések következnek, melyek tovább fokozhatják a hazai inflációs nyomást!” – áll a Közúti Fuvarozási Árindex-et (KFX) publikáló DigiLog Consulting tanácsadó cég közleményében. Az idei évre prognosztizált 19-25 százalék közötti mértékű költségnövekedésnek eddig alig felét tudták a fuvarozók beépíteni az áraikba – derül ki a hazai fuvarozói top 20-ban szereplő vállalkozások gyakorlati adataira épülő független szakértői jelentésből.


Az a nemzetközi fuvarozó, aki nem emel idén legalább 18%-ot (belföldi fuvarozó esetében 24%-ot), néhány hónapon belül tönkre mehet! Azok a megbízók, akik nem fogadják el ezeket a jogos emeléseket, rövid időn belül elveszíthetik fuvarozó partnereiket és kapacitás nélkül maradhatnak. Ennek következménye nem csupán az áremelkedés lehet, hanem akár ellátási problémák is kialakulhatnak a kieső fuvarozók okozta kapacitáshiány miatt” – figyelmeztet Lajkó Ferenc, a DigiLog Consulting ügyvezetője.

A közleményből kiderül, hogy az első negyedévben csupán 9-10 százalékos díjemelést értek el a fuvarozók, miközben 12-14 százalékos volt a költségoldalon a növekedés. Ez azt jelenti, hogy a különbözetet – veszteséget – továbbra is a fuvarozók finanszírozzák.

Annak ellenére, hogy a Közúti Fuvarozási Árindex (KFX) megjelenése óta már a megbízóknak is transzparensen követhető a közúti fuvarozás költségeinek alakulása, a fuvarozók csak részlegesen tudták érvényesíteni a költségeik növekedéséből fakadó díjemeléseiket 2022 I. negyedévében. Ennek az egyik következménye az lehet, hogy a fuvarozók egy része tönkre mehet a veszteséges működés következtében, ami kapacitáshiányt okozhat. A másik jelentős hatást pedig abban látom, hogy az év további részében elért áremelések tovább fokozhatják az inflációs nyomást a magyar gazdaságon, nem kímélve a fogyasztók pénztárcáját sem, hiszen az alapanyagok és késztermékek 70%-át közúton fuvarozzák.” – mutat rá Lajkó Ferenc.

  A Közúti Fuvarozási Árindex aktuális (tény adatokon alapuló) értéke 2022 I. negyedévre vonatkozóan 
Nemzetközi közúti fuvarozás esetében:111,3%              (előrejelzés 2022. teljes: 118,6%)
Belföldi közúti fuvarozás esetén: 114,1%                           (előrejelzés 2022. teljes: 124,8%)
(2021=100%)






A DigiLog teljes közleményét IDE» kattintva olvashatja el

Korábbi KFX adatok ITT» érhetők el

MKFE Kommunikáció



Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.