Ma Fülöp, Jakab napja van.

NAV: működési hiba a PoUS-, üzemszünet az EMCS-rendszerben

A NAV tájékoztatása szerint a PoUS ma (2024. március 1-jén) éjfélkor történt telepítése óta súlyos, működést meggátoló hibákkal szembesülhettek a felhasználók. A rendelkezésre álló információk alapján a vámjogi képviselőként, vagy alkalmazottként bejelentkező felhasználók nem látják a PoUS alkalmazást a Gazdálkodói Portálon. Aki pedig gazdálkodóként belépve látja, annak a rögzítési folyamat akad meg az illetékes vámhivatal kiválasztásánál. Többen jelezték a Gazdálkodói Portál elérhetetlenségét is.

 A problémákat a NAV jelezte az Európai Bizottság felé, ahonnan visszaigazolták, hogy valóban vannak problémák, amelyek megoldásán dolgoznak. A NAV kéri, hogy a hibákat, rövid leírással és lehetőség szerint képernyőképpel továbbítsák az adóhatóság részére a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. hibabejelentő e-mail címre.

Figyelemmel a kialakult helyzetre, az áruforgalom zavartalanságának biztosítása érdekében 2024. március 1. 13:00 órától következő értesítésig az adó- és vámigazgatóságok és az engedélyes kibocsátók az induló forgalom esetében választhatják a PoUS telepítése előtti papír alapú eljárás szabályai szerinti működést. Kérjük, hogy a papír alapú igazolások a következő szöveggel utaljanak a PoUS üzemképtelenségére „PoUS failure - fallback procedure”.

A tagállamok értesítése felől az Európai Bizottság által ilyen célra létrehozott keretrendszerben intézkedünk, azonban nem zárható ki annak a lehetősége, hogy egyes esetekben az értesítés ellenére nem fogják az áruk uniós státusának bizonyítékaként elfogadni a 2024. március 1-jén, vagy azt követően papír alapon kiadott igazolásokat. Amennyiben ilyen helyzet állna elő, akkor annak rendezésére a PoUS üzemképessé válása után szükség lesz igazolások visszamenőleges kérelmezésére, a papír alapon kiadott igazolásokra hivatkozással.

A fenti tájékoztató a https://openkkk.nav.gov.hu oldalon is elérhető.

A NAV egyben tájékoztatja Ügyfeleit, hogy 2024. március 3-án (vasárnap) 9:00 órától 21:00 óráig az EMCS (Jövedéki Árumozgás és Ellenőrző Rendszer) tekintetében üzemszünet kerül elrendelésre a NAV egyes szolgáltatásainak elérését biztosító, tűzfal oldali karbantartás miatt.

Az üzemszünet időtartama alatt az általános üzemszüneti eljárás alkalmazandó, amely szerint a szállítmányok indításához üzemszüneti okmányok (üzemszüneti e-TKO/e-EKO) alkalmazása szükséges.

Amint az EMCS újra elérhetővé válik, a feladónak haladéktalanul be kell nyújtania elektronikusan az e-TKO/e-EKO tervezetet az érintett üzemszüneti okmányokra vonatkozóan.

A fenti tájékoztató a https://openkkk.nav.gov.hu oldalon is elérhető.

(Forrás: NAV IT Helpdesk)


MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.